Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van slaapapneu. Wat is slaapapneu? Apneu is een aandoening waardoor je stopt met ademhalen terwijl je slaapt. Het is een gevaarlijke ziekte, vooral omdat veel mensen niet weten dat ze aan slaapapneu lijden. Het gebeurt immers terwijl je slaapt. Wie aan slaapapneu lijdt, heeft geen goede nachtrust met als gevolg vermoeidheid overdag. Maar het is natuurlijk niet omdat iemand zich moe voelt, dat je meteen aan slaapapneu denkt. Vaak is het de partner die wakker ligt van het luide gesnurk en zich zorgen maakt om het (niet) ademhalen. Meestal is het dan ook de partner die aan de alarmbel trekt. Wat zijn slaapapneu symptomen? In dit artikel zetten we de belangrijkste symptomen slaapapneu op een rijtje!
1. Slaapapneu symptomen: luid snurken en stoppen met ademen
De belangrijkste symptomen apneu zijn luid snurken en stoppen met ademen. Mensen die aan apneu lijden, beginnen vaak hard te snurken zodra ze in slaap vallen. Wanneer iemand met apneu vervolgens slaapt, is er een plotselinge stilte, gevolgd door een inademing die niets meer of minder is dan een poging om weer te ademen. Wanneer dit gebeurt, zal de persoon soms wakker worden of zal hij of zij zich niet meer in de diepe slaap bevinden. Ook een droge mond, veroorzaakt door het snurken, is een symptoom van apneu.
2. Symptomen slaapapneu: vermoeidheid
Nog één van de belangrijkste apneu symptomen is vermoeidheid. Mensen met apneu kunnen geen goede nachtrust hebben, met als gevolg dat ze de hele dag erg moe zijn. Soms zijn ze zo moe dat ze in slaap vallen terwijl ze televisie kijken of een boek lezen. Daarnaast kunnen ze problemen ervaren met hun werkprestaties. Soms kunnen ze op een ongemakkelijke of gevaarlijke plaats in slaap vallen, zoals achter het stuur van de auto. Dit zijn zeker slaapapneu klachten om serieus te nemen en verder te laten onderzoeken.
3. Symptomen apneu: hoofdpijn
Ook hoofdpijn is één van de veelvoorkomende klachten slaapapneu. Je hebt ’s nachts namelijk zuurstofgebrek door de apneu. Als je stopt met ademen, kan je lichaam je hersenen niet goed van zuurstof voorzien. Wanneer je iedere ochtend hoofdpijn hebt, kan dit dus wijzen op apneu. Al je organen hebben overigens zuurstof nodig om te blijven functioneren. Als je altijd maar te weinig zuurstof binnenkrijgt, dan kan je ernstig ziek worden.
4. Concentratiestoornissen en geheugenproblemen
Ook concentratiestoornissen en geheugenproblemen behoren tot de slaapapneu symptomen. Vooral als je gaat werken, kan dit voor problemen zorgen in je werkprestaties. Als je ook nog eens prikkelbaar en humeurig bent, kan dit te wijten zijn aan apneu.
5. Hoge bloeddruk en/of hoge cholesterol
Heb je een hoge bloeddruk en/of hoge cholesterol? Ook dit zijn zeker symptomen slaapapneu die je niet mag negeren. Er kunnen zich ook grotere problemen ontwikkelen zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten. Bij veel mensen die in het ziekenhuis terecht komen op de afdeling cardiologie blijkt dat er slaapapneu aan hun klachten ten grondslag ligt. Sommige mensen hebben al jaren apneu zonder dat ze het weten. De gevolgen daarvan kunnen dus zeer ernstig zijn.
Op basis van bovenstaande symptomen kan je zelf alvast controleren of je in de gevarenzone zit. Denk je dat je apneu hebt? Dan doe je er goed aan om dit te bespreken met je huisarts. Hij of zij kan je vervolgens doorverwijzen naar een gespecialiseerd ziekenhuis of slaapcentrum voor verder slaapapneu onderzoek. Dit slaaponderzoek wordt tijdens de slaap, dus ’s nachts, afgenomen.
Slaapapneu behandeling
Een slaapapneu behandeling bestaat vaak uit het afleren van slechte gewoontes zoals stoppen met roken. Daarnaast wordt gezonde voeding en sporten aangeraden. Indien dit niet voldoende werkt, kan je slaapapneu verhelpen met een slaapapneu apparaat. Dit houdt in dat je ’s nachts met een masker moet slapen, ook wel bekend als een CPAP. Dit masker oefent druk uit op het bovenste deel van de luchtwegen om te voorkomen dat deze geblokkeerd raken. Bovendien zal je hierdoor ook stoppen met snurken.
Een laatste slaapapneu behandeling wordt alleen in specifieke gevallen gebruikt. Als een persoon bijvoorbeeld lijdt aan poliepen wordt een operatie aanbevelen, omdat een patiënt met poliepen niet in staat is om het masker te gebruiken. De meest voorkomende behandelingsmethode is echter het CPAP-masker. Op dit moment is er nog geen genezing voor deze aandoening. De slaapapneu behandelingen zijn dus bedoeld om de symptomen ervan te bestrijden of te verminderen. Hierdoor kan de levenskwaliteit van mensen verbeteren, ze slapen beter en voelen zich energieker. En de partner, die voortaan niet meer wakker ligt van het gesnurk, zal ook blij zijn met deze behandeling!
Lees ook: Kan je niet slapen? Tips tegen slapeloosheid