Heb je veel minder energie dan normaal en voel je je niet fit, waardoor alles je meer moeite kost? Heb je het gevoel altijd moe te zijn? Vermoeidheid is heel vervelend en heeft een enorme impact op je levenskwaliteit. Sommige mensen hebben er af en toe last van, maar het kan ook dat je langdurig vermoeid bent waardoor je er in het dagelijks leven veel last van hebt. Wat te doen tegen vermoeidheid? Wij geven je 5 tips om vermoeidheid aan te pakken!
Symptomen vermoeidheid
- Je voelt je gedurende lange tijd vermoeid.
- Hoofdpijn / algemeen grieperig gevoel.
- Spierpijn.
- Verhoogd stressniveau.
- Geheugenproblemen.
- Concentratieproblemen.
1. Verbeter je slaappatroon
Eén van de belangrijkste tips tegen oververmoeidheid is om je slaappatroon te verbeteren. Je voelt je erg moe als je te weinig slaapt of als je slaapkwaliteit laag is. Vaak zijn mensen ’s avonds nog niet moe genoeg om te kunnen slapen, zijn ze aan het piekeren of denken ze aan wat ze nog allemaal moeten doen. Wat te doen bij vermoeidheid? Probeer een tijdje vroeger naar bed te gaan zodat je langer slaapt en houd dit ritme vast tot je je weer beter voelt. Wanneer dit ritme je bevalt, dan kan je het natuurlijk blijven aanhouden. De ene mens voelt zich al fit na zes uur slaap, de andere mens pas na tien uur slaap of meer. Het is belangrijk om uit te zoeken hoeveel uur slaap je nodig hebt om je uitgerust te voelen en je bedtijd daar vervolgens op aan te passen.
Daarnaast is het een goed idee om voor het slapengaan een to do lijstje te maken voor de volgende dag(en), bijvoorbeeld met dingen die je allemaal moet doen en dingen die je niet mag vergeten. Dit zorgt voor rust in je hoofd. Leg ook altijd een notitieboekje op je nachtkastje. Ben je in bed aan het piekeren? Schrijf je gedachten dan van je af zodat je rustig kan verder slapen. Met een fris, uitgeslapen hoofd bekijk je morgen alles van een andere kant.
2. Verlaag je stress
Wat te doen tegen moeheid? Stress vermijden. Alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen hebben last van stress, het hoort echt bij het tijdperk waarin we leven. Een drukke baan, huishouden, kinderen, sociale verplichtingen en ga zo maar door. Stress vreet veel energie, het maakt je vermoeid en uitgeput op alle vlakken. Eén van de tips tegen moeheid is dan ook om regelmatig te ontspannen zodat je batterij weer goed kan opladen. Als je batterij helemaal uitgeput is, zal hij snel kapot gaan. Als je smartphone leeg is, dan hang je hem aan de oplader. Het is belangrijk dat je dit ook doet met je lichaam. Wanneer je altijd maar blijft doorgaan, dan kan dit wel eens leiden tot chronische vermoeidheid. Ontspannen is dus de boodschap!
Ontspannen kan op verschillende manieren, afhankelijk van wat jij prettig vindt. Enkele voorbeelden zijn: een heerlijk warm bad nemen, een ontspannend boek lezen, naar je favoriete serie kijken, een bezoekje aan de kapper of een uurtje sporten. Het moet in ieder geval iets zijn waarbij je je hoofd eens helemaal kan leegmaken en waarbij je even al je zorgen vergeet.
3. Beweeg meer
Wat helpt tegen vermoeidheid? Je verwacht het misschien niet, maar één van de tips tegen vermoeidheid is meer bewegen. Je hoeft heus geen vier keer per week te gaan fitnessen (het mag natuurlijk wel!) als je daar geen zin of tijd voor hebt. Meer bewegen kan je gemakkelijk toepassen in je dagelijks leven. Neem wat vaker de trap in plaats van de lift, laat de auto staan en neem de fiets, en maak eens een wandeling tijdens je middagpauze op het werk. Meer bewegen verhoogt je energieniveau en zorgt ervoor dat je ’s avonds meer zin hebt om op tijd in je bed te kruipen. Van een hele dag in de zetel te hangen, zal je ’s avonds niet gemakkelijker in slaap kunnen vallen.
4. Durf eens vaker “nee” te zeggen
Je herkent het waarschijnlijk wel. Je baas die weer komt vragen om nog wat extra werk te doen, die ene vriendin die veronderstelt dat jij altijd alles regelt of de buurvrouw die je uitnodigt voor een tuinfeestje. De kans is groot dat je dagelijks of wekelijks in contact komt met vermoeiende situaties. Vaak zeg je “ja” op deze situaties omdat je niet anders durft, maar dat is niet verstandig als je al zo moe bent. Vermoeidheid verminderen betekent dat je eens vaker “nee” moet durven zeggen. Het is heel belangrijk om je grenzen te herkennen en deze ook op een vriendelijke, assertieve manier duidelijk te kunnen maken. Alleen door meer aan jezelf te denken, zal je vermoeidheid verminderen.
5. Vul je vitaminetekorten aan
Je mag nog zo goed bewegen en slapen, ook een tekort aan bepaalde vitaminen kan vermoeidheid veroorzaken. De meeste vitaminen krijg je wel via gezonde voeding binnen. Maar stel dat je weinig vlees en vis eet, dan kan je een tekort aan vitamine B12 opbouwen met vermoeidheidsklachten tot gevolg. Ook een tekort aan vitamine D kan extreme vermoeidheid veroorzaken. Vitamine D haal je voornamelijk uit direct zonlicht. In de lange winter met weinig zonlicht hebben veel mensen een vitamine D tekort. Als je dan ook nog eens weinig vis en margarine eet, dan is het moeilijk om zonder hulp voldoende vitamine D binnen te krijgen.
Ook andere vitaminen hebben invloed op je energiehuishouding: B1, B2, B3, B5, B6, B8 en vitamine C. Mineralen die invloed hebben op je vermoeidheid zijn calcium, magnesium, ijzer, mangaan, jodium en fosfor. Om zeker te zijn of je een vitamine tekort hebt is het raadzaam om eens naar de huisarts te gaan en je bloed te laten onderzoeken. De huisarts zal dan beslissen of je eventueel vitamine supplementen nodig hebt.
Voel jij je ook vaak moe? Heb jij nog tips om vermoeidheid aan te pakken? Laat het weten bij de reacties!