Heb jij nog maar net gegeten en gromt je maag alweer? Heb jij het gevoel dat je eigenlijk altijd honger hebt? Dat is niet zo vreemd. Een hongergevoel kan verschillende redenen hebben. Wij zetten de 10 belangrijkste redenen op een rijtje. Ook delen we een aantal tips tegen honger. Lees mee!
1. Je drinkt te weinig
Wat te doen tegen honger? Want altijd honger hebben is echt niet leuk. Echter wordt een hongergevoel vaak verward met dorst. Daarom is het ontzettend belangrijk om voldoende water te drinken, minstens 1,5 liter water per dag. Heb jij altijd honger? Probeer eerst twee grote glazen water te drinken en wacht daarna een halfuurtje. Als je dan geen honger meer hebt, dan had je waarschijnlijk gewoon dorst.
2. Je slaat je ontbijt over
Heb jij constant honger? Misschien ligt dat aan je ontbijt, of eigenlijk beter gezegd: geen ontbijt. Ben je iemand die ’s ochtends geen tijd heeft om te ontbijten? Neem dan een stuk fruit of graanreep mee in je tas en eet je ontbijt onderweg op. Zo zal je je heel de dag meer verzadigd voelen. Je ontbijt overslaan zorgt er alleen maar voor dat je later op de dag meer honger hebt. Naast je drie hoofdmaaltijden kies je best ook voor twee gezonde tussendoortjes zodat je de hele dag door voldoende eet en geen vreetaanvallen krijgt.
3. Je eet te snel
Naast dat je geen maaltijden mag overslaan, is het ook belangrijk dat je rustig eet. Ben jij iemand die binnen 5 minuten zijn bord leeg heeft? Dan is dat misschien de reden dat je altijd een hongergevoel hebt. Het verzadigingsproces van je lichaam heeft tijd nodig. Het duurt zo’n 20 minuten voordat je hersenen het signaal binnen hebben dat je genoeg hebt gegeten. Als je binnen 5 minuten je bord leeg hebt, dan weten je hersenen nog niet of je voldoende hebt gegeten, waardoor je gewoon blijft verder eten. Neem dus altijd de tijd om rustig te eten. Leg regelmatig je bestek neer en drink tussendoor voldoende water. Je lichaam heeft tijd nodig om te reageren op de maaltijd.
4. Je eet niet genoeg eiwitten
Hoewel je ook koolhydraten nodig hebt om je lichaam energie te leveren, zijn het vooral de eiwitten in je voeding die je een voldaan gevoel bezorgen. Eiwitten zijn één van de meest verzadigde voedingsstoffen. Denk je vaak “ik heb honger”? Probeer dan bij iedere maaltijd wat eiwitten toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan eieren, kip en kalkoen, magere vis, magere kwark en peulvruchten. Eiwitten zullen je niet alleen een voller gevoel geven, maar ze helpen je ook bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel (zie volgend puntje).
5. Je eet te veel suiker en vet eten
Heb je er ooit bij stilgestaan waarom je een uur nadat je een zak chips naar binnen slurpte, vaak honger hebt? Dat komt omdat ze geen voedingsstoffen bevatten, ook al smaken ze enorm lekker. Eenvoudige koolhydraten en vet eten bevatten eigenlijk lege calorieën waardoor je daarna nog altijd honger hebt. Voeding die rijk is aan geraffineerde koolhydraten zorgt ook voor pieken in je bloedsuikerspiegel waardoor je de neiging hebt om nog meer te eten. Wat moet je doen als je honger hebt? Kiezen voor gezonde voeding en je honger stillen met vezels, volkoren producten, groenten, magere eiwitten en gezonde vetten zoals noten en avocado’s.
Lees ook: Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?

6. Je slaapt te weinig
Altijd honger hebben ligt niet per se aan je voeding, maar ook aan je slaap. Te weinig slapen is ongezond en dat zie je wellicht terug op de weegschaal. Als je te weinig slaapt, dan stijgt het hormoon ghreline. Dit hormoon stimuleert je eetlust. De productie van leptine, dat zorgt voor een vol gevoel na de maaltijd, wordt afgeremd. Je hebt altijd honger en je hebt erg zin in vettig of zoet eten, terwijl je lichaam eigenlijk slaap nodig heeft. Heb je volgende keer weer zo’n hongergevoel? Dan kruip je misschien beter in je bed in plaats van de snoepkast leeg te plunderen.
7. Je hebt (onbewust) stress
Ook stress is ongezond. Helaas is ontspannen soms makkelijker gezegd dan gedaan. Een drukke baan, huishouden, kinderen, sociale verplichtingen… Het is niet zo vreemd dat je er gestresseerd bij loopt. Helaas is het wel één van de redenen waarom mensen altijd honger hebben. Stress zorgt dat je lichaam meer stresshormonen aanmaakt (adrenaline en cortisol) en die kosten energie. Daarom geeft je lichaam het signaal dat je vaak honger hebt. In plaats van de hele dag ongezond te eten, zoek je beter naar manieren om stress te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van een boek, een heerlijk warm bad of een bezoekje aan de kapper.
8. Je verveelt je
Als mensen honger hebben, dan komt dat vaak doordat ze zich vervelen. Heb je het gevoel dat je niets meer te doen hebt? Grijp dan niet meteen naar een ongezonde snack, maar probeer in de plaats daarvan naar buiten te gaan en een wandeling te maken. Een korte wandeling kan al helpen om je hongergevoel weg te nemen.
9. Je hormonen zijn in de war
Misschien heeft je constante hongergevoel niets met bovenstaande redenen te maken, maar ligt de schuld bij je hormonen. Zo kan te veel of te weinig oestrogeen of progesteron je hongergevoel nog meer aanwakkeren. Het perfecte voorbeeld is net voordat je je regels krijgt wanneer je progesteron niveau niet optimaal is. Maar ook een tekort aan serotonine, dopamine of magnesium kunnen er wel eens voor zorgen dat je altijd honger hebt. In dat geval kan het raadzaam zijn om eens bij de dokter te gaan.
10. Je eet achter een scherm
Veel mensen eten terwijl ze televisie kijken of met hun smartphone bezig zijn. Helaas is het zo dat tv-series en Youtube filmpjes je aandacht helemaal opslokken. Daardoor kan je je niet focussen op wat je lichaam je vertelt, bijvoorbeeld dat je voldaan bent. Eten terwijl je naar een scherm kijkt, leidt dan ook tot overeten. Je hersenen ontvangen de signalen niet dat je vol zit. Daardoor blijf je maar door eten en een gevoel van honger houden. Ga je eten? Probeer je ogen dan even van het scherm te houden en geniet van je maaltijd!

Heb jij ook altijd honger? Heb jij nog tips tegen honger? We zijn benieuwd naar je reactie!
Lees ook: Deze voeding bevat stiekem veel suiker