Voeding kan op verschillende manieren je tanden aantasten en verkleuren. Als je dat zoveel mogelijk wilt voorkomen, is het handig om te weten welke voedingsmiddelen dat precies zijn. Zo heb je voeding met een hoog zuurgehalte dat het glazuur van je tanden langzaam oplost waardoor het poreus wordt. Andere voedingsmiddelen hebben dan weer een intense kleur die in je tanden kunnen trekken. Er is ook voeding die zowel zuur als sterk gekleurd is. Welk voedsel verkleurt je tanden? Hieronder vind je een lijstje met tien voedingsmiddelen die je tanden verkleuren.
Welk voedsel verkleurt je tanden?
1. Thee
De tannines in thee tasten je tandglazuur aan en verkleuren je gebit. Hoeveel tannines er in de thee zitten die je drinkt, heb je zelf in de hand. Hoe langer je de thee laat trekken, hoe meer tannines je binnen neemt.
2. Bessen
De blauwe kleurstof in bessen is een belangrijke antioxidant en is dus heel gezond, maar dit stofje is ook verantwoordelijk voor het verkleuren van je gebit. Wanneer je slechts af en toe bessen eet, zal de schade wellicht meevallen. Maar als je vaak bessen eet, kan je dit wel merken aan de kleur van je tanden.
3. Rode bieten
Voor rode bieten geldt hetzelfde als voor blauwe bessen. De rode kleurstof veroorzaakt een verkleurd gebit. Maar net als bij de bessen geldt: als je het met mate consumeert, valt de schade heus wel mee.
4. Augurken
Augurken en andere in zuur ingelegde voedingsmiddelen vormen een grote aanslag op je gebit door het hoge zuurgehalte. Je eet deze voedingsmiddelen dus best niet te vaak. Heb je net augurken gegeten? Spoel je mond dan direct met water en poets je tanden.
5. Kleurrijk snoep
Dat veel snoepen slecht is voor je gebit, is waarschijnlijk niets nieuw voor jou. De bacteriën in je mond voeden zich met suikers en zetten die om in zuur, dat het glazuur van je tanden oplost. Vooral hard en taai snoep waar je veel en lang op moet kauwen, die lang in je mond blijven, en die veel suiker én zuur bevatten, zijn dubbel belastend voor je tanden. Als ze ook nog eens felgekleurde kleurstoffen bevatten, zijn ze helemaal niet goed voor je gebit.
6. (Suikervrije) frisdrank
Je zou verwachten dat suikervrije frisdrank minder kwaad kan, maar niets is minder waar. Ook suikervrije frisdrank bevat citroenzuur en fosforzuur die je glazuur nog meer aantasten dan de suiker. Hetzelfde geldt voor energiedrankjes en felgekleurde sportdranken die ook nog eens veel kleurstof bevatten.
7. Koffie
Ook koffie kan voor verkleurde tanden zorgen. Zeker als je zwarte koffie drinkt, kan dit je tanden verkleuren. Door het drinken van koffie wordt de speekselproductie ook tijdelijk wat minder. De donkere kleur die je tanden kan verkleuren, wordt hierdoor ook minder snel weggespoeld. Door een beetje melk toe te voegen, kan je de schade beperken. Maar water drinken na de koffie is nog beter!
8. Citrusvruchten
Citroen en grapefruit brengen veel schade toe aan je gebit omdat deze citrusvruchten het zuurste zijn. Het zuur lost het glazuur op waardoor je tanden geler lijken, omdat de gele kleur van het tandbeen meer doorschijnt.
9. Tomatensaus
Ook tomatensaus is een goed voorbeeld van voeding met een hoge zuurgraad die het glazuur aantast. Daarnaast zorgt de rode kleur voor de verkleuring van je gebit. Door andere groenten of room toe te voegen, vermindert de zuurgraad. Dit lukt je waarschijnlijk wel, want weinig mensen eten pure tomatensaus zonder iets erbij.
10. Rode wijn
En last but not least: rode wijn. Dit is één van de bekendste verkleurders van je tanden. Net als thee bevat rode wijn tannines die je gebit verkleuren. De combinatie van de hoge zuurgraad die het glazuur aantast en de intense kleur, zorgen voor vlekken in je tanden. Drink je dan beter een glas witte wijn? Witte wijn is minder kleurrijk, maar helaas even zuur. Genieten met mate is dus de boodschap!
Wat te doen tegen verkleurde tanden?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om verkleuring van je tanden tegen te gaan. Poets je tanden met een fluoride tandpasta want deze maakt je gebit minder gevoelig voor zuur. Poets je tanden bij voorkeur een halfuur nadat je iets zuurs of zoet hebt gegeten of gedronken. Je mag je mond ook spoelen met water, of een glas water drinken, want dit verdunt de zuren en spoelt de kleurstoffen gedeeltelijk weg. Je kunt ook door een rietje drinken om directe aanraking met je tanden te vermijden. Tenslotte is het belangrijk om niet de hele dag door te eten en te drinken zodat de zuurgraad in je mond zich opnieuw kan herstellen. Het is aangeraden om zo’n twee uurtjes te wachten tussen maaltijden.
Lees ook: Hoe krijg je natuurlijke witte tanden?