Je kent het waarschijnlijk wel: je loopt in de natuur en plots word je geprikt door brandnetels. Een verschrikkelijke jeuk! Over het algemeen hebben brandnetels dan ook geen goede naam. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat de brandnetel niet zomaar onkruid is. Dit kruid wordt op verschillende manieren toegepast, van tabletten tot crèmes en zalven. Er wordt zelfs brandnetelthee van gemaakt! Waar is brandnetelthee goed voor? Wij zetten de belangrijkste voordelen op een rijtje. Ook vertellen we meer over mogelijke brandnetelthee bijwerkingen en hoe je zelf brandnetelthee kunt maken!
Waar is brandnetelthee goed voor?
1. Brandnetelthee bloeddruk
Brandnetelthee kan helpen bij verschillende gezondheidsproblemen, zo ook bij een hoge bloeddruk. Regelmatig een kopje brandnetelthee drinken helpt om de bloeddruk te verlagen. Daarnaast stimuleert de thee je bloedsomloop en heeft het een reinigende werking. Brandnetelthee en bloeddruk staan dus zeker met elkaar in verbinding. Een gezonde levensstijl met daarbij regelmatig een kopje brandnetelthee draagt bij aan het verlagen van je bloeddruk.
2. Brandnetelthee nieren
Brandnetels worden reeds eeuwenoud gebruikt vanwege hun vochtafdrijvende werking. Brandnetelthee stimuleert de doorloop van urine waardoor je lichaam in staat is om afvalstoffen effectief af te voeren. Op die manier blijven je nieren en urinewegen beter schoon. Door regelmatig een kopje van deze thee te drinken, kan je nierstenen voorkomen. Daarnaast werkt de thee goed als ondersteuning voor je medicatie wanneer je bijvoorbeeld een blaasontsteking hebt.
3. Brandnetelthee verkoudheid
Brandnetelthee bevat verschillende stoffen die je immuunsysteem een flinke boost geven. Vitamine C is het belangrijkste voorbeeld, deze vitamine wordt als eerste aangeraden als je verkouden bent. Daarnaast zitten er meerdere antioxidanten in deze thee, flavonoïden en carotenoïden. Deze stoffen werken vrije radicalen tegen, afvalstoffen die schade aan je cellen aanrichten. Door dat te voorkomen zorgen de antioxidanten er weer voor dat je minder vatbaar bent voor virussen.
4. Pijnverlichtend
Verder is brandnetelthee in staat om pijn te verlichten of zelfs helemaal te verhelpen. De brandnetel wordt dan ook al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller, bijvoorbeeld bij artritis en andere gewrichtsklachten. Ook als je last hebt van spierpijn, hoofdpijn of blauwe plekken kan deze thee helpen. Afhankelijk van de intensiteit van de pijn, voel je het effect soms al na een paar kopjes.
5. Goed voor de huid
Het drinken van deze thee gaat ook ontstekingen tegen, onder andere weer dankzij de antioxidanten. Het kan verlichting bieden bij gewrichtspijn, maar ook uitwendig kan het effect zichtbaar zijn. Als je bijvoorbeeld last hebt van acne of eczeem kunnen de symptomen hierdoor snel verminderen. Je kunt de thee laten trekken en dan met een doekje op je huid deppen. Sommige mensen krijgen daar een mooie huid van. Zeker het proberen waard!
6. Goed voor spijsvertering
De ontstekingsremmende werking van brandnetelthee heeft nog meer voordelen. Zo draagt het bij aan een gezonde spijsvertering. Als je regelmatig een kopje thee drinkt, verminderen bijvoorbeeld diarree en constipatie. Eén van de redenen is dat de thee je darmflora helpt om gezond te blijven. Daarnaast genezen ontstekingen in je maag-darmkanaal een stuk makkelijker.
7. Anti-allergie
Je verwacht het wellicht niet, maar brandnetelthee heeft een anti-allergische werking. Brandnetels steken dan wel als je ze aanraakt, maar wanneer je hier thee van zet, draait het effect van het kruid helemaal om. Je krijgt dan namelijk antihistamine binnen. Dit neutraliseert het valse alarm van je immuunsysteem en verzacht daarmee de symptomen van je allergie. Om die reden wordt brandnetelthee wel eens voorgeschreven als medicijn bij milde hooikoorts.
Bijwerkingen brandnetelthee
Zijn er brandnetelthee bijwerkingen? Er kunnen lichte maag-darmproblemen optreden of allergische huidreacties. Als je medicijnen neemt om je bloeddruk of bloedsuikerspiegel te verlagen, dan moet je opletten want deze middelen versterken elkaar. Brandnetel bevat ook veel vitamine K, een vitamine die een positief effect heeft op bloedstolling. Daarom moet je opletten met bloedverdunners. Het gebruik van brandnetels wordt afgeraden tijdens zwangerschap, bij het geven van borstvoeding en bij kinderen onder de 12 jaar. Tenslotte moet je voorzichtig zijn bij nierdysfunctie omdat de brandnetel een vochtafdrijvende werking heeft. Als je niet zeker bent of deze thee veilig is voor jou, is het een goed idee om dit te bespreken met je huisarts.
Zelf brandnetelthee maken
Je kunt de thee kopen bij supermarkten, biologische winkels en brandnetelthee webshops. Maar als je toch brandnetels in de tuin hebt staan, kan je het natuurlijk net zo goed zelf maken. Om de brandnetels te plukken is het wel verstandig om handschoenen aan te trekken. Zo voorkom je dat je je kopje thee met pijnlijke handen moet bekopen. Pluk bij voorkeur jongere blaadjes, de oudere kunnen bitter zijn. Breng voor iedere kop losse blaadjes ongeveer twee koppen water aan de kook. Laat het geheel nog tien minuten trekken en de thee is klaar. Is de smaak te bitter? Voeg dan eventueel een druppel honing toe!
Lees ook: Groene thee drinken: 5 voordelen