Ben je op zoek naar tips tegen slapeloosheid? Lig je urenlang wakker in bed voordat je de slaap kunt vatten en word je ’s nachts vaak wakker? Veel mensen hebben wel eens een periode last van slapeloosheid. Deze periode gaat vaak vanzelf weer over en heeft meestal te maken met tijdelijke periodes van stress. Sommige mensen hebben echter last van chronische slapeloosheid. Als je drie nachten of meer per week moeite hebt met in slaap vallen, en de slaapproblemen langer dan drie maanden duren, dan kan het zijn dat jij last hebt van slapeloosheid of insomnia. Je doet er sowieso goed aan om de slaapproblemen te bespreken met je huisarts, maar in dit artikel geven we je alvast enkele tips tegen slapeloosheid. We hopen dat deze tips slapeloosheid ervoor kunnen zorgen dat je snel weer beter slaapt!

1. Tips tegen slapeloosheid: zoek het daglicht op
Eén van de belangrijkste slapeloosheid tips is om daglicht op te zoeken. Daglicht is namelijk bepalend voor je biologische klok. Zodra het donker wordt, gaan de hersenen het slaaphormoon melatonine aanmaken. Als het licht wordt, dan wordt de productie hiervan gestaakt. Zit jij overdag veel binnen? Zorg er dan voor dat je regelmatig naar buiten gaat, al is het maar een kleine wandeling in de buurt. Ga je van nature vroeg naar bed en word je ook vroeg wakker, ondanks dat je het laat hebt gemaakt? Dan heb je veel baat bij een avondwandeling. Ga je van nature laat naar bed, sta je het liefst laat op, en kom je ’s ochtends moeilijk op gang? Dan kan je beter ’s ochtends gaan wandelen. Heb je een vitamine D-tekort? Ook dan is een wandeling in de buitenlucht goed voor je!
2. Tips slapeloosheid: schrijf je zorgen op papier
Piekeren doe je het vaakst tussen negen uur ’s avonds en drie uur ’s nachts, simpelweg omdat je dan de minste afleiding hebt. Veel mensen beginnen met piekeren zodra ze in bed liggen, met als gevolg dat ze niet kunnen slapen. Wat te doen tegen slapeloosheid? Eén van onze tips slapeloosheid is om je zorgen op papier te schrijven. Nadat je je zorgen opgeschreven hebt, hoef je ze niet meer te onthouden en kan je wellicht beter in slaap vallen.
Hetzelfde geldt voor een to do lijst. Veel mensen denken in bed aan alles wat ze nog moeten doen en wat ze niet mogen vergeten. Eén van de tips tegen slapeloosheid is om je to do lijst op papier te zetten voordat je naar bed gaat. Op die manier kan je het niet vergeten tot de volgende dag. Je kunt dus slapeloosheid oplossen door pen en papier in je nachtkastje te leggen. Eén van de andere slapeloosheid tips is je voorstellen dat je al je zorgen en gedachtes in een doos stopt en die opbergt in een kast. Vervolgens doe je in gedachten de kast op slot en loop je weg. Hierdoor wordt je rustiger en val je waarschijnlijk sneller in slaap. Het lijkt misschien raar, maar je moet het zeker eens proberen!
Lees ook: Minder piekeren? Deze tips kan je vandaag al toepassen

3. Slapeloosheid tips: visualiseer jezelf in slaap
Wat te doen bij slapeloosheid? Je kunt slapeloosheid oplossen door je voor te stellen dat je heerlijk aan het slapen bent. Dit klinkt wellicht een beetje raar, maar wij vinden het in ieder geval het proberen waard! Stel jezelf voor in een lekkere, diepe slaap. Gebruik hierbij een beeld uit een periode waarin je lekker sliep zoals je kindertijd. Beeld je in hoe je in een comfortabel bed ligt met zachte kussens en je favoriete deken in een slaapkamer die helemaal naar jouw smaak is ingericht. Je voelt je veilig en goed. Laat dat beeld goed op je inwerken en je zal zien dat je hier rustig van wordt.
4. Ontspan voor het slapengaan
Wat helpt tegen slapeloosheid? Ontspannen is belangrijk voordat je gaat slapen. Het is dus geen goed idee om je werkmail te checken op je telefoon of laptop. Je kijkt ook beter geen televisie meer vlak voor het slapengaan. Blauw licht remt namelijk de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. In de plaats hiervan lees je beter een boek of tijdschrift. Je kunt ook heerlijk ontspannen door middel van het bad, zeker als je ook nog eens kalmerende producten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een douchegel met lavendel of een rustgevende badolie. Tenslotte kunnen ook yoga en ademhalingsoefeningen helpen tegen slapeloosheid.
5. Draai je wekker om
Wat doen tegen slapeloosheid? Wanneer je hulp bij slapeloosheid zoekt, doe je er goed aan om je wekker om te draaien of uit het zicht te zetten. Hetzelfde geldt overigens voor je telefoon, leg die ver genoeg. Als je niet makkelijk in slaap kunt vallen, geeft de wekker alleen maar extra stress. Stel dat je om twee uur nog steeds naar het plafond ligt te staren, dan krijg je wellicht stress omdat je nog maar x aantal uren kunt slapen voordat de wekker gaat. Vaak is het gevolg dat je helemaal niet meer kunt slapen en dat is zonde. Weet dat er meer is dan alleen de duur van je slaap. Ook de kwaliteit (diepte) van je slaap bepaalt hoe uitgerust je wakker wordt.

6. Wees voorzichtig met cafeïne en vette voeding
Wat kun je doen tegen slapeloosheid? Let op met cafeïne in onder andere koffie en groene thee. Cafeïne houdt je alert en maakt je dus allesbehalve rustig, niet echt handig als je slaapproblemen hebt. Beperk je tot 300 milligram cafeïne per dag. Dit komt overeen met drie koppen koffie of negen koppen sterke thee. Als je meer cafeïne inneemt, kan dit slapeloosheid veroorzaken. Ook vette voeding zoals frieten en pizza kan je beter niet eten vlak voor het slapen. Vette voeding kan zwaar op je maag liggen met als gevolg dat je niet kunt slapen. Eet je het toch? Kruip dan niet direct in je bed, maar wacht een paar uur.
7. Zorg voor een goede slaapomgeving
Wat te doen aan slapeloosheid? Eén van de tips tegen slapeloosheid is zorgen voor een goede slaapomgeving. Zorg dat de slaapkamer een plek is waar je helemaal tot rust komt. Neem geen werk mee naar je slaapkamer en vermijd zoveel mogelijk je telefoon en laptop. Ook een televisie op de slaapkamer installeren, doe je beter niet. Verder is het belangrijk om je slaapkamer dagelijks te verluchten en dat je slaapt zonder verwarming. Heb je het snel koud in bed? Neem dan een warme douche of bad vlak voordat je gaat slapen. Zo kan je daarna met een warm lichaam in slaap dommelen. Vergeet ook niet om je beddengoed regelmatig te verschonen. In een fris en schoon bed is de kans groter dat je lekker zal slapen!

Zo, dit zijn zeven tips tegen slapeloosheid. Wat te doen tegen slaapproblemen? We zeiden het al eerder: in dit artikel geven we tips om beter te slapen, maar je doet er sowieso goed aan om de slaapproblemen met je huisarts te bespreken. Stel dat je last van chronische slapeloosheid hebt, heeft de huisarts wellicht een slapeloosheid behandeling voor je. Je huisarts kan dan eventueel slapeloosheid medicatie voorschrijven. Wij hopen in ieder geval dat je snel weer beter slaapt!
Lees ook: Slaapapneu: wat zijn de symptomen?