Heb je last van een stijve nek? Een trapeziuscontractuur komt meer voor dan je zou denken. Wat is een stijve nek oorzaak? Vooral als je een zittend leven leidt en/of veel achter een computer werkt, kan dit stijve nekspieren veroorzaken. Je kunt ook nekpijn na slapen hebben of een stijve nek door tocht. Verder kan je ook last hebben van stijve nek en hoofdpijn, of stijve nek en keelpijn. Wat de oorzaak ook is, een trapeziuscontractuur is een vervelende en pijnlijke aandoening die je belemmert in je beweging. Je krijgt er last van op momenten waarop je het het minst verwacht. Soms wordt de verrekking van de trapeziusspier al veroorzaakt door simpelweg te grijpen naar iets op de grond. Later kan zelfs een eenvoudige ademhaling een brandend en pijnlijk gevoel opwekken. Een stijve nek, wat te doen? Wij geven je een aantal tips die helpen tegen stijve nekspieren.

1. Stijve nek: wat te doen? Rusten, rusten en nog eens rusten
Wat te doen tegen stijve nek? Of je het nu leuk vindt of niet, je kunt niet anders dan het rustiger aan te doen. Door meer te bewegen of door jezelf in bepaalde houdingen te forceren, kan je de stijve nekspieren nog erger maken. Voor je stijve nek en schouders is het belangrijk dat je genoeg rust. Het beste is om minstens een week te rusten. In die periode van rust moet je het tillen van zware lasten of het heffen van grote gewichten vermijden.
2. Stijve nek medicatie
Wat te doen bij stijve nek? Als de pijn bij een trapeziuscontractuur intens is, doe je er goed aan om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan je stijve nek behandelen met medicatie, bijvoorbeeld met pijnstillers en ontstekingsremmers. Echter is er niet altijd stijve nek medicatie nodig. Ook met ijs kan je de pijn verlichten. Probeer om ieder anderhalf uur een pak ijs op je nek te leggen. Laat het ijspak gedurende vijftien minuten liggen. Dit zal pijnstillend werken en de ontsteking verminderen. Je kunt ook goede resultaten behalen met ijs- en warmtetherapie. Eerst neem je een warme douche of een warm bad, en daarna leg je het ijspak op je spieren.
3. Drink gemberthee
Wat doen bij stijve nek? Rusten en regelmatig ijs aanbrengen zijn alvast twee goede manieren om een trapeziuscontractuur te verhelpen. Maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen, onder andere gemberthee drinken. Gemberthee is één van de meest geschikte natuurlijke remedies om pijn en ontstekingen te verminderen. Oliën zoals beta-bisabolen en zingiberene zijn ontstekingsremmende bestanddelen van gember die goed zijn voor de behandeling van gewrichtspijn en spierstijfheid. Wat helpt tegen een stijve nek? Je mag tot drie kopjes gemberthee per dag drinken. Drink bij voorkeur verse gemberthee en gebruik tussen de 250 milligram en 1 gram gemalen gember per kop.

4. Gebruik wonderolie
Naast het drinken van gemberthee kan je ook wonderolie gebruiken. Wonderolie of ricinusolie wordt al lang gebruikt als natuurlijke remedie tegen nekpijn en stijfheid. Het is een goed middel om ontsteking, pijn en spierspanning te verminderen. Hieronder leggen we uit hoe je wonderolie kunt gebruiken. Je hebt alvast het volgende nodig: een zachte doek, twee eetlepels wonderolie en een warme handdoek of een verwarmingskussen.
Je gaat als volgt te werk: warm de zachte doek op. Houd de doek boven een radiator totdat hij een warme temperatuur bereikt heeft. Vervolgens maak je de doek vochtig met twee eetlepels wonderolie. Ga liggen en leg de doek op je stijve nek. Leg ook een verwarmingskussen over de doek om zo de warmte in deze zone vast te houden. Je kunt de stijve nek behandelen door dit iedere dag te doen. Beetje per beetje zal je verlichting voelen. Je zal ook beter kunnen bewegen zonder pijn te voelen.
5. Doe rekoefeningen bij een fysiotherapeut
Als je heel erg last hebt van je nekspieren, doe je er goed aan om iedere dag wat lichte rekoefeningen te doen. Deze oefeningen zullen de elasticiteit van de spieren en de gewrichten die rond de trapeziusspier liggen, herstellen. Je doet de oefeningen best onder begeleiding van een fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal je de rekoefeningen uitleggen zodat je er thuis verder mee aan de slag kan. Belangrijk is dat je deze oefeningen in je eigen ritme doet zonder jezelf te forceren. Want door jezelf te forceren, belast je de stijve nekspieren nog meer.

Zo, dit zijn een aantal tips die helpen tegen een trapeziuscontractuur. Als je er veel last en pijn van hebt, raden we je aan om naar de huisarts te gaan. Zoals hierboven vermeld, kan de huisarts je medicatie voorschrijven en/of doorsturen naar een fysiotherapeut. Wij wensen je in ieder geval veel beterschap!