Moet jij ’s nachts vaak plassen? Niets is vervelender dan heerlijk in bed te liggen en het gevoel te hebben dat je moet plassen. Vaak probeer je te blijven liggen want het bed is zo lekker warm, maar uiteindelijk moet je er toch uit omdat je blaas op springen staat. Wat is nu eigenlijk de oorzaak veel plassen in de nacht? Als je midden in de nacht wakker wordt om te plassen, kan het zijn dat je een aandoening hebt: nycturie. Soms heeft nycturie een medische oorzaak zoals een blaasontsteking of onbehandelde diabetes. Ook een verstoord slaap-waakritme of het innemen van urine-afdrijvende medicijnen kan een oorzaak vaak plassen in de nacht zijn. Maar vaak ligt het veel plassen ’s nachts aan slechte gewoontes zoals teveel drinken voor het slapengaan. Omdat we ons goed kunnen voorstellen hoe vervelend dit is, geven we tips om van het veel plassen in de nacht af te komen. Lees mee!
1. ’s Nachts vaak plassen: beperk drinken voor het slapengaan
Moet je ’s nachts veel plassen? Wellicht drink je teveel voor het slapengaan. Het is belangrijk om overdag voldoende te drinken, liefst zo’n 1,5 à 2 liter water per dag. Hierbij is het natuurlijk van belang dat je niet teveel drinkt in de uren voordat je naar bed gaat. Het is niet de bedoeling dat je minder drinkt, alleen dat je eerder drinkt. Door ’s avonds minder te drinken, zal je er ’s nachts niet zo snel uit moeten om te plassen. Ook alcohol en cafeïnerijke dranken kan je best vermijden voor het slapengaan. Alcohol zorgt ervoor dat je slaapritme ’s nachts onderbroken wordt, waardoor je wakker wordt en denkt dat je moet plassen. Cafeïne drinken maakt je blaas dan weer overactief met als gevolg ’s nachts vaak plassen.
2. Veel plassen ’s nachts: vermijd eten voor het slapengaan
Veel plassen nacht? Veel plassen in de nacht kan ook komen doordat je te laat eet. De spijsvertering stimuleert namelijk ook de urineproductie. Daarom kan je best niet (te veel) eten voor het slapengaan. Vaak plassen kan ook komen doordat je veel pikante gerechten eet. Deze gerechten kan je dus best vermijden als avondeten. Daarnaast is het een goed idee om je zoutinname te beperken. Als je minder zout eet, dan zal je ook minder vaak plassen ’s nachts. Door minder zout te eten, kan je trouwens ook je cholesterol verlagen!
3. ’s Nachts veel plassen door snurken en/of slaapapneu
In de nacht veel plassen kan veroorzaakt worden door het snurken. Overmatig snurken hangt vaak samen met slaapapneu, een medische aandoening waarbij je tijdens het slapen stopt met ademhalen. Een ander symptoom van slaapapneu is dat je vaak licht ontwaakt na een adempauze, zelfs wanneer je je hier niet bewust van bent. Echter kan deze onderbreking van je slaap ervoor zorgen dat je lichaam denkt dat je moet plassen. Zonder deze slaaponderbrekingen zou je wellicht wél tot de volgende ochtend doorslapen.
4. Leg je benen omhoog
Merk je dat je overdag veel vocht vasthoudt? Probeer dan om overdag met je benen omhoog te zitten, bij voorkeur op een kussen. Leg ook ’s avonds je benen omhoog. Op die manier kan je lichaam het vocht makkelijker mobiliseren. De kans is groot dat je het dan uitplast voordat je naar bed gaat. Dit is dus het perfecte excuus voor een avondje languit in de zetel! Als je last hebt van opgezwollen benen, kan het helpen om steunkousen te dragen. Je doet er goed aan om dit te bespreken met je huisarts.
5. Train je bekkenbodemspieren
Vaak plassen in de nacht? Als vrouw doe je er goed aan om je bekkenbodemspieren te trainen. Deze spieren zorgen zowel voor het ophouden van plas als voor het leegmaken van de blaas die vol zit. Sommige vrouwen raken van hun nachtelijk plassen af door “kegeloefeningen” te doen die de bekkenbodemspieren verstevigen. Leuk weetje: wie deze spieren traint, kan ze ook inzetten tijdens de seks en een orgasme intenser maken. Een leuke motivatie om te trainen, toch? Op internet vind je genoeg voorbeelden van deze oefeningen!
Moet je in de nacht vaak plassen of elke nacht plassen, ondanks het toepassen van bovenstaande tips? Ga dan naar je huisarts. Veel plassen kan ook andere (medische) oorzaken heben. Een tip is om alvast in een boekje bij te houden hoe vaak je moet plassen, wanneer en hoeveel. Schrijf eventueel ook op wat je de avond voordien gedronken hebt. Deze informatie is handig voor je huisarts en zo kan hij of zij je sneller helpen!
Lees ook: Kan je niet slapen? Tips tegen slapeloosheid