Heb jij wel eens last van duizeligheid of misselijkheid? Een koude (klamme) huid of zwarte vlekken voor je ogen als je opeens snel opstaat? Dan kan het dat je een lage bloeddruk hebt. Veel mensen worstelen met een te hoge bloeddruk, maar er zijn genoeg mensen die juist een te lage bloeddruk hebben. Vooral vrouwen hebben regelmatig last van een lage bloeddruk. Een te lage bloeddruk is meestal niet gevaarlijk maar het kan wel erg vervelend zijn. Wat te doen bij lage bloeddruk? In dit artikel bespreken we wat een te lage bloeddruk precies is, wat de symptomen lage bloeddruk en oorzaak lage bloeddruk zijn. Daarnaast geven we vijf tips die je zelf kunt toepassen om je bloeddruk weer onder controle te krijgen.
Wat is een te lage bloeddruk?
Als je een lage bloeddruk hebt, betekent dit dat de druk in je bloedvaten en slagaders lager is dan de optimale druk. Bij een optimale druk (de gezonde bloeddruk) liggen de mmHg-waardes (millimeter kwikdruk-waardes) rond 120/80. De bovendruk, de 120, is de druk op het moment dat je hart slaat en dus bloed rondpompt. De onderdruk, de 80, is de druk tussen twee hartslagen door. Heb jij een te lage bloeddruk? Dan liggen de lage bloeddruk waarden voor vrouwen lager dan 100/60. Voor mannen is dit minder dan 110/70. Je hebt een hoge bloeddruk als je boven de 140/100 mmHg zit.
Je hoeft niet meteen in paniek te slaan als je een te lage bloeddruk hebt. Dat betekent niet dat je ongezond bent. Sporters hebben zelfs vaak een lage bloeddruk. Het kan ook zijn dat een lage bloeddruk gewoon bij jou hoort. Iedere mens is anders. Zolang je geen vervelende symptomen ervaart is er meestal niets aan de hand.
Symptomen lage bloeddruk
Symptomen van een te lage bloeddruk kunnen zijn: duizeligheid of een licht gevoel in je hoofd, wazig zien na het opstaan, zwarte vlekken voor je ogen zien of flauwvallen, meer dan normale dorst, concentratieproblemen, misselijkheid, een koude (klamme) huid, kortademigheid, vermoeidheid en een depressief gevoel.
Oorzaak lage bloeddruk
Als je denkt dat jouw bloeddruk te laag is, doe je er goed aan om bij je huisarts te gaan zodat hij of zij je bloeddruk kan meten. Wanneer je inderdaad een te lage bloeddruk hebt, is het van belang om te achterhalen wat de oorzaak lage bloeddruk is. Mogelijke oorzaken zijn onder andere een tekort aan vitamine B12 (vooral bij veganisten en vegetariërs) en foliumzuur. Ook lage bloeddruk door stress, lage bloeddruk zwangerschap, diabetes, een lage bloedsuikerspiegel, schildklierproblemen en het gebruik van medicijnen kunnen een te lage bloeddruk veroorzaken.
Je doet er in ieder geval goed aan om je bloed te laten onderzoeken bij je huisarts. Laat vooral je vitamine B12, foliumzuur, schildklier en suikergehalte testen bij je huisarts. Lees ook de bijsluiter van medicijnen en bespreek met je huisarts of er een alternatief is. Je huisarts kan je medicatie lage bloeddruk voorschrijven, maar er zijn ook een aantal dingen je zelf kunt doen om je bloeddruk onder controle te krijgen. Hieronder vind je vijf tips tegen een lage bloeddruk!
Wat te doen bij lage bloeddruk?
1. Drink iedere dag zoethoutthee
Lage bloeddruk wat doen? Als eerste is het belangrijk om voldoende water te drinken, zeker als je veel vocht verliest tijdens het sporten of bij warm weer. Ook als je last hebt van diarree of hebt overgegeven, moet je goed blijven drinken. Om een te lage bloeddruk te voorkomen is het aangeraden om iedere dag zoethoutthee te drinken. Zoethout is hét kruid dat de bloeddruk verhoogt. In zoethout zit namelijk een stofje glycyrrhizine dat meteen effect heeft op de bloeddruk. Voor een optimale en gezonde bloeddruk hou je het best bij drie à vier tassen zoethoutthee per dag. Alcohol en koffie kan je best vermijden want deze dranken drogen je lichaam alleen maar uit.
2. Voeg extra zout toe aan je voeding
Wat doen bij lage bloeddruk? Bij mensen met een te hoge cholesterol wordt het gebruik van zout afgeraden. Maar als je last hebt van een te lage bloeddruk kan je lichaam wel wat extra zout gebruiken. Door zout houdt je lichaam vocht vast waardoor het bloed beter wordt vervoerd. Eet dus regelmatig wat zoute chips of pindanootjes. Ook kan je wat extra zout in je soep of salade strooien om je bloeddruk te laten stijgen. Let wel op: heb je hartproblemen? Overleg dan eerst met je huisarts of je deze tip wel mag toepassen!
3. Leg je benen omhoog
Als je duizelig bent geworden door een te lage bloeddruk, is het belangrijk om het bloed weer beter door je lichaam te laten stromen. Eén van de beste tips tegen een lage bloeddruk is om direct te gaan liggen en je benen hoger te leggen dan de rest van je lichaam, bijvoorbeeld op een kussen. Op die manier kan het bloed vanuit je onderbenen terug naar het hart en de hersenen stromen.
4. Beweeg voldoende
Wat te doen tegen lage bloeddruk? Dat bewegen gezond is, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Maar ook voor een te lage bloeddruk is bewegen goed. Door te sporten wordt je hart gedwongen om bloed naar je spieren te pompen. Hierdoor worden spieren en organen van zuurstof voorzien en dit is goed om een lage bloeddruk tegen te gaan. Zorg er wel voor dat je na het sporten voldoende rust zodat je lichaam kan recupereren.
5. Eet kleine porties
Ben je geneigd om grote porties te eten? Dan kan je beter overschakelen naar kleine porties. Het eten van grote porties zorgt voor een grotere bloedstroom naar de darmen waardoor de bloeddruk in het lichaam daalt. Door kleine porties te eten, kan dit veel sneller verteren.
Zo, dit zijn vijf tips tegen een lage bloeddruk die je zelf kunt toepassen. Als je denkt dat je lage bloeddruk waarden hebt is het verstandig om naar je huisarts te gaan zodat hij of zij dit verder kan onderzoeken. Je huisarts kan je wellicht nog meer tips tegen lage bloeddruk geven en eventueel medicatie lage bloeddruk voorschrijven.