Immuniteit verhogen – Het is weer herfst. Dat betekent koude dagen met veel regen en weinig zonlicht. Zoals gewoonlijk brengt dat een heleboel uitdagingen voor je lichaam met zich mee. Vooral je weerstand wordt flink op de proef gesteld. Wat is het immuunsysteem precies? Wat zijn oorzaken van een verzwakt immuunsysteem? En hoe immuniteit verhogen? Met onderstaande tips kan je jouw immuniteit verbeteren en kom je gezond en wel het najaar door!
Wat is het immuunsysteem?
Het immuunsysteem is een geheel van verschillende organen, cellen en antilichamen, die samen het beschermingsmechanisme van je lichaam vormen. Wanneer bacteriën, virussen of andere indringers je lichaam aanvallen, zorgt het afweersysteem voor de verdediging zodat je niet ziek wordt. Hoe gaat dat precies in zijn werk?
Het beschermingsmechanisme van je lichaam bestaat uit twee delen die nauw met elkaar samenwerken. Als eerste is er de aangeboren immuniteit. Die is, zoals de naam reeds doet vermoeden, al vanaf je geboorte van nature aanwezig in je lichaam. Deze soort immuniteit bestaat enerzijds uit fysieke barrières, zoals de huid, slijmvliezen en goede bacteriën, en anderzijds uit witte bloedcellen, die lichaamsvreemde virussen en bacteriën herkennen en aanvallen.
Ten tweede is er ook de niet-aangeboren of verworven immuniteit. Dat is de weerstand die je doorheen de jaren opbouwt. De witte bloedcellen en lymfocyten in je lichaam zijn namelijk in staat om de ziekteverwekkers die aanvallen te onthouden, zodat ze voorbereid zijn op den volgende aanval. Dankzij dit aanpassingsvermogen kan het immuunsysteem je nog beter, sneller en efficiënter beschermen tegen bacteriën, virussen en andere indringers. Daarom is het dus heel belangrijk om je weerstand op peil te houden.
Verzwakt immuunsysteem oorzaken
In het najaar word je dikwijls sneller ziek, dit wordt ook wel herfstdipje genoemd. Dat is gedeeltelijk te wijten aan het tekort aan zonlicht waardoor je te weinig vitamine D aanmaakt. Die vitamine heeft je immuunsysteem nodig om normaal te functioneren. Een verminderde weerstand komt echter niet altijd noodzakelijk door het koude weer en het tekort aan zonlicht.
In deze tijd van het jaar is je levensstijl dikwijls anders dan tijdens de lente en de zomer. Zo spenderen de meeste mensen bijvoorbeeld meer tijd binnen in minder geventileerde ruimtes, waardoor virussen zich makkelijker kunnen verspreiden. De droge binnenlucht zorgt er bovendien ook voor dat de slijmvliezen uitdrogen en zo minder weerstand kunnen bieden tegen bacteriën en virussen.
Maar dat is nog niet alles. Wanneer je het koud hebt, vernauwen je bloedvaten waardoor je minder afweercellen aanmaakt en je lichaam druk bezig is om je warm te houden. Dat is natuurlijk het ideale moment voor virussen om je aan te vallen en je ziek te maken. Hoe kan je er dan voor zorgen dat je immuunsysteem ook optimaal blijft werken tijdens de herfst en winter?
Hoe immuniteit verhogen? 4x immuniteit verbeteren tips!
De gezondheid van je immuunsysteem hangt nauw samen met je levensstijl. Met een paar kleine veranderingen kan je je weerstand een duwtje geven dat het nodig heeft. Hieronder zetten we de belangrijkste weerstand verhogen tips even op een rijtje.
1. Zorg voor voldoende beweging
Hoe immuniteit versterken? Aangezien je steeds meer binnen zit in de herfst en winter, ben je ook minder geneigd om te sporten en dat heeft een nadelig effect op je weerstand. Maak bijvoorbeeld dagelijks een wandeling of schaf een hometrainer aan waardoor je kunt sporten voor de televisie. Er zijn genoeg mogelijkheden om ook tijdens het najaar genoeg beweging te krijgen. Let wel op dat je jezelf niet overbelast want dan is je lichaam weer te druk bezig met te recupereren. Een goede balans is de sleutel tot succes.
2. Slaap genoeg
Hoe verhoog je je weerstand? Je kunt je weerstand versterken door genoeg te slapen. Terwijl je slaapt is je immuunsysteem immers volop aan het werk. Tijdens de slaap maakt je lichaam ontstekings- en stressremmende stoffen aan die het afweersysteem ontlasten. Bij te weinig slaap of slapeloosheid zijn er te veel stresshormonen aanwezig in je lichaam. Aangezien je immuunsysteem dan volop bezig is om je lichaam te ontstressen, heeft het geen tijd om indringers te bestrijden en ben je dus vatbaarder voor ziektes.
3. Weerstand verhogen voeding
Je kunt ook je immuunsysteem verhogen door gezond te eten. Gezonde voeding speelt een belangrijke rol als je je weerstand op peil wilt houden. Vooral vezelrijke producten zoals volkoren graanproducten (volkoren pasta, havermout en roggebrood), eiwitrijke voeding (bv. bonen, vis, kip en eieren) en citrusvruchten (bv. sinaasappelen, mandarijnen en pompelmoes) kunnen je immuunsysteem de boost geven die je nodig hebt.
Ook knoflook kan een handje helpen bij je immuniteit verhogen. Het bevat namelijk een stof allicine die kan helpen om een verkoudheid te voorkomen. Probeer ook zo weinig mogelijk alcohol en verzadigde vetten te consumeren. Dat glaasje witte wijn en die afhaalpizza kan je dus best een keertje overslaan.
4. Weerstand verhogen vitamine
Tenslotte kan je je immuniteit verbeteren met vitaminen en mineralen. Het immuunsysteem heeft bepaalde vitaminen en mineralen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Zo ondersteunen vitamine C en D de werking van het afweersysteem. Helaas maakt je lichaam zelf geen vitamine C aan en komt het grootste deel van je dagelijkse dosis vitamine D van de zon. Hierdoor hebben veel mensen een tekort aan deze vitamines. Daarom is het heel belangrijk om voldoende vitamine C en D op te nemen via je voeding.
Vitamine C vind je vooral in citrusvruchten zoals sinaasappels en mandarijnen. Maar ook in andere groenten en fruit zoals broccoli, paprika en kiwi. Deze vitamine helpt de werking van het immuunsysteem te ondersteunen door de mobiliteit van de witte bloedcellen op peil te houden.
Vitamine D kan je dan weer voornamelijk terugvinden in vette vis zoals zalm en forel, alsook in eieren. Toch blijft zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D. Probeer dan ook om zoveel mogelijk in de zon te komen. Trek je winterjas aan en maak een kleine wandeling. Alle beetjes vitamine D helpen om een tekort te voorkomen!