Ben jij gek op chocolade? Dan hebben wij goed nieuws voor jou: donkere chocolade is gezond! Een hele chocoladereep naar binnen werken is dan wel iets teveel van het goede. Maar een paar blokjes donkere chocolade per dag is goed voor je humeur én je gezondheid. De cacao in chocolade bevat namelijk bestanddelen die je vrolijk maken, je cholesterol verlagen en goed zijn voor je huid. Wij zetten de vijf belangrijkste voordelen van donkere chocolade op een rijtje voor je!
Is donkere chocolade gezond?
1. Donkere chocolade maakt je vrolijk
Donkere melkchocolade kan je een vrolijk gevoel geven dankzij de verschillende stoffen die hierin aanwezig zijn. Eén van die stoffen is fenylethylamine, een stof die je hetzelfde gevoel geeft als wanneer je verliefd bent. De endorfines in donkere chocolade zorgen voor een euforisch gevoel en verminderen de effecten van stress en pijn. Nog een andere stof die in deze chocolade voorkomt is anandamide die je een geluksgevoel geeft. Het is dus niet zo vreemd dat je naar chocolade grijpt als je verdrietig bent of veel piekert. Donkere melkchocolade maakt je echt gelukkiger!
2. Is rijk aan mineralen
Pure chocolade bevat veel gezonde mineralen zoals magnesium, kalium, zink en seleen. Honderd gram donkere chocolade van 70 procent of meer, bevat 67 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer. Al die gezonde mineralen zitten echter in een pakje van 500 calorieën of meer, dus niet iets om iedere dag naar binnen te werken. Gezonde voeding bestaat vooral uit fruit en groenten, volkoren producten, zuivel, vlees en vis. Iedere dag een stukje donkere chocolade eten is gezond, maar het is niet de bedoeling dat je telkens een hele reep naar binnen speelt.
3. Verlaagt het slechte LDL cholesterol
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat donkere melkchocolade kan helpen om het slechte LDL cholesterol in je lichaam te verlagen en het goede cholesterol (HDL) te verhogen. Een te hoog LDL cholesterol is gevaarlijk voor je gezondheid en kan onder andere hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk veroorzaken. Af en toe een stukje van deze chocolade eten is dus de boodschap! Natuurlijk kan je van alleen chocolade eten niet gezond blijven, ook niet van de pure variant. Het gaat vooral om de combinatie van gezonde voeding, sporten, een goede nachtrust, het beperken van stress en het vermijden van alcohol en roken.
Lees ook:Je cholesterol verlagen: 7 tips
4. Goed voor de hersenen
Pure chocolade kan ook de bloedtoevoer naar de hersenen verbeteren. En doordat de bloedtoevoer naar de hersenen toeneemt, verbetert het geheugen. De flavonoïden in pure chocolade zouden zelfs geheugenverlies bij ouderen tegengaan en de kans op dementie en alzheimer verkleinen. Ook krijg je een beter concentratie- en reactievermogen, kan je makkelijker leren en problemen oplossen. Af en toe pure chocolade eten is dus niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook voor je geest.
5. Het is goed voor de huid
Diezelfde flavonoïden helpen ook om je huid te beschermen tegen zonnebrand, roodheid en andere tekenen van UV-schade. Het is uiteraard niet de bedoeling om de zonnebrandcrème te vervangen voor een stukje donkere chocolade, veilig zonnen blijft de boodschap. Daarnaast doet donkere chocolade rimpels en lijntjes vervagen. De cacao in chocolade zorgt er namelijk voor dat stresshormonen verminderen, wat betekent dat er minder collageen wordt afgebroken in de huid en er minder rimpels tevoorschijn komen. Mooi meegenomen, toch?
Zo, dit zijn genoeg redenen om donkere chocolade te eten. Natuurlijk is het eten van donkere melkchocolade alleen gezond wanneer dit met mate gebeurt. Elk soort chocolade bevat nog steeds suiker en vet. Geniet dus af en toe van je stukje chocolade, maar overdrijf niet. Eet jij graag donkere chocolade? Kende jij deze voordelen al? We zijn benieuwd naar je reactie!