Waar is calcium goed voor? – Calcium is een mineraal waar het lichaam niet zonder kan. Al vanaf de geboorte helpt het bij de botaanmaak van kinderen, alsook bij de instandhouding van sterke tanden. Zonder dit mineraal zouden je kinderjaren er dus niet zo rooskleurig uitzien! Echter is calcium niet alleen belangrijk tijdens de eerste levensjaren. Ook na het opgroeien vervult dit mineraal nog verschillende functies in je lichaam. Waar is calcium goed voor? Waarin kan je dit mineraal terugvinden? Hoe kan je een calciumtekort herkennen? En kan je er ook teveel van in je lichaam hebben? Je leest er alles over in deze blogpost!
Waar is calcium goed voor?
Dat dit mineraal belangrijk is in je eerste levensjaren, is inmiddels duidelijk. Maar voor wat is calcium goed op dit moment? Wij zetten de calcium voordelen hieronder op een rijtje!
Calcium werking: gezonde botten en tanden
Waarschijnlijk is dit het eerste waar je aan denkt bij het noemen van calcium. Wist je dat dit mineraal wordt opgeslagen in je botten? Wanneer je lichaam het nodig heeft, wordt het dus uit je beenderen onttrokken. Daarom is het heel belangrijk om genoeg van dit mineraal op te nemen, zeker als je op oudere leeftijd nog sterke botten en tanden wilt.
Normale werking van de spieren
Wat doet calcium in het lichaam? Niet alleen je botten maar ook je spieren hebben dit mineraal nodig. Ze gebruiken het namelijk om te kunnen opspannen. Je spieren komen in beweging omdat er calcium vrijkomt. Dit mineraal is dus essentieel voor een normale werking van je spieren.
Normale werking van het zenuwstelsel
Wat doet calcium voor je lichaam? Dit mineraal staat ook in bij het overdragen van signalen in je zenuwstelsel. Het helpt een handje bij het verwerken van informatie en bij de communicatie tussen cellen.
Kortom: je kunt dus stellen dat dit mineraal je hele lichaam doet bewegen. Elk lichaamsdeel heeft nood aan dit mineraal en zonder zou je dus gewoon blijven stilzitten. Best een gek idee hè?
Waarin kan je calcium terugvinden?
Je ouders hebben het je wellicht dikwijls verteld, dat je veel melk moet drinken om later groot en sterk te worden. Er zit wel degelijk waarheid achter dit feitje dat aan kinderen wordt verteld. Melk en andere zuivelproducten bevatten namelijk ontzettend veel calcium.
Ben je lactose intolerant? Dan hoef je niet direct te panikeren. Ook fruit en groenten zoals bijvoorbeeld diverse koolsoorten, appels, abrikozen en spinazie zijn een goede calciumbron. Zelfs noten, peulvruchten en sommige vissoorten zoals sardientjes en zalm bevatten meer van dit mineraal dan je in eerste instantie zou denken.
Let wel op: sommige voedingsmiddelen hebben een negatieve invloed op de hoeveelheid calcium die het lichaam kan opnemen. Denk bijvoorbeeld aan grote hoeveelheden zout, suiker, alcohol en cafeïne. Een gezond en gevarieerde voeding zorgt er dus voor dat je lichaam genoeg van dit mineraal binnenkrijgt om goed te functioneren.
Hoe kan je een calciumtekort herkennen?
Net zoals bij andere vitamines en mineralen kan het gebeuren dat je met een tekort kampt. Vooral op latere leeftijd komt een calciumtekort sneller voor. Dit is niet alleen te wijten aan het feit dat het lichaam meer moeite heeft om de stof uit voeding te halen, maar ook omdat een vitamine D tekort sneller optreedt bij ouderen. Vitamine D helpt bij het opnemen van calcium en omgekeerd. Een tekort aan het ene kan dus een tekort aan het andere tot gevolg hebben. Daarom is het verstandig om een calciumsupplement met extra toegevoegde vitamine D in te nemen, mocht je een van beide tekort hebben. Ook zwangere vrouwen hebben er overigens baat bij om te letten op het calciumgehalte, om zo complicaties bij het kindje te voorkomen.
Hoe kan je een calcium tekort herkennen? De meest opvallende symptomen zijn spierpijn, een droge huid, broze nagels, slaapproblemen, problemen aan het gebit en overgewicht. Vermoed je een tekort? Bespreek dit dan zeker met je huisarts. Hij of zij kan dan via bloedafname een eventueel tekort vaststellen.
Kan je teveel calcium hebben?
Tenslotte is het goed om te weten dat ook een teveel aan calcium een probleem kan vormen. Omdat calcium een mineraal is, kan het niet zo makkelijk uit het lichaam geraken. In tegenstelling tot wateroplosbare vitamines, zoals vitamine C, kan een teveel aan calcium niet gewoon via de urine uit het lichaam verdwijnen. Een te hoge waarde aan vitamine D of magnesium kan een teveel aan calcium als gevolg hebben. Gelukkig is dit niet schadelijk op korte termijn. Het kan wel voor problemen zorgen als de waarde te lang aanhoudt. Een bloedafname bij je huisarts kan hierover duidelijkheid scheppen!