Soorten slaapproblemen – De koude wintermaanden gaan dikwijls gepaard met een heleboel kwaaltjes. Het ene kwaaltje is al wat vervelender dan het andere, gaande van een gewone verkoudheid en een hoest tot griep. Een kwaaltje waar minder aandacht aan wordt besteed, is een verstoord slaapritme. De volle maan wordt vaak gezien als de schuldige, maar er komt toch meer bij kijken. In deze blogpost kom je alles te weten over de verschillende soorten slaapstoornissen.
Slaappatroon
Hoewel je vrijwel een derde van je leven slapend doorbrengt, heeft niet iedereen evenveel behoefte aan slaap. Tieners en volwassenen hebben slechts zeven tot acht uur slaap per nacht nodig. Terwijl baby’s minstens vijftien uur per dag in dromenland liggen. Bij jonge kinderen is dat iets tussenin, gemiddeld tien tot twaalf uur. Hoe ouder we worden, hoe minder slaap we nodig hebben.
Slaapcyclus
Handig om te weten: je slaap heeft een bepaald ritme dat bestaat uit verschillende cycli. Allereerst is er de inslaapfase, ook wel de lichte non-remslaap genoemd, waarbij je lichaam nog zeer gevoelig is voor externe prikkels en makkelijk wordt. Daarna val je in de zogenaamde diepe non-remslaap. Je ademhaling en hart vertragen en je hersenen, spieren en organen bevinden zich in een soort herstelfase om zich voor te bereiden op de volgende dag. De slaapcyclus eindigt in de REM-slaap (Rapid Eye Movement). Dat is wanneer je volop begint te dromen.
Verschillende soorten slaapproblemen
Het is niet omdat het donker wordt, dat je gemakkelijk in slaap kunt vallen. Wanneer het bedtijd is, hebben sommige mensen moeilijkheden om in slaap te vallen. Bijna één op vier Belgen lijdt aan een slaapprobleem, ook wel slaapstoornis genoemd. Dit zijn de verschillende soorten slaapstoornissen:
Dyssomnieën
Dyssomnieën zijn een van de slaapstoornissen soorten. Dit zijn stoornissen die de kwaliteit of de duur van je slaap verstoren. Slapeloosheid is de meest bekende vorm en heeft heel wat verschillende oorzaken, zoals hoogteverschillen, het gebruik van alcohol of koffie, de leeftijd, ziektes enzoverder. Dit type dyssomnie kan zowel chronisch als van voorbijgaande aard zijn.
Parasomnieën
Tot deze slaapproblemen behoren de abnormale gedragingen tijdens je slaap die amper tot geen invloed hebben op je dagelijks leven. Denk aan problemen zoals slaapwandelen, tandenknarsen en slaapapneu.
Slaapproblemen met een psychische of neurologische oorzaak
Er bestaan ook slaap problemen met een psychische (bijvoorbeeld depressie) of neurologische (bijvoorbeeld migraine) oorzaak. Of slaapstoornissen soorten die het gevolg zijn van een ziekte zoals astma of medicijn zoals antidepressiva. Bovendien kunnen stress en angst ook een goede nachtrust in de weg staan.
Er zijn ook uitzonderlijke gevallen. Naast de meer klassieke soorten slaapproblemen zijn er ook fobieën die rechtstreeks verband houden met de slaap. Somnifobie is een extreme angst om naar bed te gaan en in slaap te vallen. De angst voor nachtmerries of dromen wordt onirofobie genoemd.
Hoe slaapproblemen herkennen en wat kan je ertegen doen?
Een slaapstoornis kan je herkennen aan een paar duidelijke symptomen. Hieronder sommen we ze kort even voor je op.
- Je hebt gedurende meerdere opeenvolgende nachten slecht geslapen.
- Je bent moe als je wakker wordt en/of gedurende de dag.
- Je hebt het moeilijk om je dagelijkse taken uit te voeren.
- Je bent prikkelbaar.
- Je voelt je apathisch.
Als je een van deze symptomen herkent, kan je te maken hebben met slaap problemen. Wanneer je er gedurende een lange periode last van hebt, is het aangeraden om een arts te raadplegen. Maar kan je er ook zelf iets tegen doen? Sommige mensen grijpen al snel naar medicatie om hun kwaaltjes op te lossen. Soms is het echter genoeg om enkele kleine aanpassingen in te voeren om een rustgevende en herstellende nacht te garanderen. Hieronder een aantal tips!
- Drink ’s avonds geen oppeppende drankjes meer zoals cola, alcohol, koffie of zwarte thee.
- Vermijd lichamelijke activiteit na 19.00 uur en kies voor ontspannende activiteiten zoals lezen of muziek luisteren.
- Eet een vroeg en licht avondmaal.
- Ga naar bed zodra de eerste tekenen van vermoeidheid optreden zoals geeuwen en jeukende ogen.
- Verlucht de slaapkamer en houd de temperatuur tussen 18°C en 20°C.
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Slaapproblemen worden dikwijls te licht opgevat. Het is niet zo vanzelfsprekend om hulp te zoeken wanneer je slecht begint te slapen. Wie wil er nu ook naar de dokter voor een paar keer geeuwen gedurende de dag? Het probleem zal zich vanzelf wel oplossen, toch? Wat langer slapen de volgende dag moet toch wel voldoende zijn? Helaas is dit niet altijd het geval.
Als je niet naar je lichaam luistert en de alarmsignalen negeert, kan dat schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Denk aan diabetes, overgewicht, ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten en een gebrek aan concentratie. Om nog maar te zwijgen over het aantal verkeersongevallen dat veroorzaakt worden door vermoeidheid. Eén op drie valt zelfs in slaap achter het stuur! Een bezoek aan de dokter kan je dus zeker helpen om de oorzaak van je slaapprobleem te achterhalen en een gepaste oplossing te vinden.