Verkoudheid voorkomen – De winter is weer in het land. Voor velen onder ons is dit de meest gezellige periode van het jaar. Echter kunnen we niet allemaal ontkomen aan die vervelende winterkwaaltjes die soms de kop opsteken. Wat zijn nu precies de oorzaken van een verkoudheid en hoe kan je een (beginnende) verkoudheid voorkomen?
Wat zijn de oorzaken van verkoudheid?
Meestal wordt een acute verkoudheid veroorzaakt door een griepachtige infectie. Het neusslijmvlies is ontstoken of geïrriteerd en je lichaam reageert met een lopende neus. Helaas bestaan er meer dan tweehonderd verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Virussen kunnen zich gemakkelijk verspreiden op twee manieren:
Via de adem: als iemand uitademt, komen er minuscule druppeltjes vrij in de lucht. Is er iemand verkouden? Dan zit het virus in die druppeltjes. Wanneer je die vervolgens inademt, omdat je bijvoorbeeld te dicht bij iemand staat of je in een gesloten en slecht geventileerde ruimte zit, dan kan je via deze weg besmet worden. Dit wordt ook druppelinfectie genoemd.
Via de handen: het virus kan ook doorgegeven worden via de handen. Dit komt omdat iemand die verkouden is dikwijls aan zijn of haar neus zit of bij het niezen een hand voor de mond houdt. Wanneer je elkaar dan de handen schudt of dezelfde voorwerpen aanraakt, dan wordt de kans op besmetting groter als je je handen niet meteen reinigt.
Wat zijn de symptomen van verkoudheid?
Een verkoudheid uit zich bij iedereen anders. Zo kunnen sommigen er enorm van afzien, terwijl anderen er nauwelijks ziek van worden. Typische symptomen zijn: loopneus, verstopte neus, hoofdpijn, kriebel in de neus, niezen, droge lippen en mond, druk op de sinussen en een verminderde ruik- en smaakzin.
Verkoudheidssymptomen hoeven niet altijd te wijzen op virussen. Ook de volgende oorzaken kunnen de boosdoener zijn: allergieën (hooikoorts, dieren- of huismijtallergieën), irriterende stoffen (stof, uitlaatgassen of sigarettenrook), goedaardige weefselgroei (neuspoliepen) en neussprays of -druppels die te lang worden ingenomen. Ook plotselinge temperatuursverandering, leeftijdsgebonden veranderingen van het neusslijmvlies en verandering van hormonen (bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap) kunnen mogelijke oorzaken van verkoudheid zijn.
Hoe kan je een (beginnende) verkoudheid voorkomen?
Er zijn een aantal eenvoudige tips die je kunt toepassen in je dagelijkse leven om de kans op een verkoudheid te verkleinen. Wij zetten ze hieronder even op een rijtje!
Was je handen
Hoe voorkom je verkoudheid? Zoals eerder vermeld, zijn je handen grote virusdragers. Daarom is het belangrijk om ze regelmatig te wassen of te ontsmetten. Op die manier worden de bacteriën minder gemakkelijk doorgegeven en kan je een infectie vermijden. Zorg ervoor dat je altijd een alcoholgel bij de hand hebt. Zo kan je je handen altijd reinigen wanneer je ze niet direct kunt wassen met water en zeep.
Verlucht de ruimtes
Hoe verkoudheid voorkomen? Eén van de andere verkoudheid voorkomen tips is om de ruimtes goed te ventileren. Als je tijd doorbrengt in slecht geventileerde ruimtes, is de kans groter dat je via druppelinfectie besmet wordt. Door de ruimtes in je woning dagelijks te verluchten, ververs je de lucht en voorkom je dat virusdeeltjes zich ophopen.
Gebruik papieren zakdoekjes
Hoe voorkom je een verkoudheid? Snuit je neus en gebruik daarvoor een papieren zakdoekje dat je dan ook direct weggooit. Bewaar ze zeker niet voor later in je broekzak, mouw of handtas. Op die manier besmet je je handen. Moet je niezen of hoesten? Probeer dit dan in de binnenkant van je elleboog te doen.
Zoek de buitenlucht op
Hoewel het in de winter veel leuker is om in je loungepak onder een dekentje te kruipen en een heerlijke warme chocolademelk te drinken, kan je toch het best de buitenlucht opzoeken als je een verkoudheid wilt voorkomen. Je slijmvliezen drogen namelijk uit wanneer je te lang in een erg warme ruimte blijft. Daardoor krijgen bacteriën en virussen meer kans om zich te nestelen. Ga dus vaker eens genieten van een flinke wandeling, lekker ingeduffeld in warme kledij. Op die manier geef je ook meteen je immuunsysteem een boost. Ook met deze tips kan je je immuniteit verhogen!
Welke producten kunnen voor verlichting zorgen?
Er bestaat een enorm groot assortiment aan medicijnen die verlichting kunnen bieden bij verkoudheid.
Neussdruppels en neussprays: deze zijn gemakkelijk en snel te gebruiken, en kunnen onmiddellijke verlichting bieden. Zorg er wel zeker voor dat je ze niet langer dan een week gebruikt, aangezien dit een chronische verkoudheid kan veroorzaken. Bij sinusitis kan je gebruik maken van neussprays met cortisone.
Neusspoelingen: deze reinigen de neus en maken en maken hem weer vrij zodat je weer diep kunt inademen.
Zinkpreparaten: deze kunnen ook helpen om sneller te genezen van een verkoudheid en een verstopte neus.
Balsem: wrijf een beetje balsem op je borst. Deze bevat meestal essentiële oliën van bijvoorbeeld eucalyptus om de ademhaling te vergemakkelijken.
Deze 10 tips tegen verkoudheid kunnen ook verlichting bieden. Blijven de symptomen langer dan een week aanhouden of gaat je verkoudheid gepaard met griepachtige symptomen zoals koorts en spierpijn? Dan raadpleeg je het best je huisarts.