Is je menstruatie ontregeld? De meeste vrouwen zijn gewend dat de menstruatie iedere maand op dezelfde dag begint, maar er zijn diverse factoren waardoor je cyclus in de war kan geraken. Denk maar aan stress, een bepaalde levensstijl of overgewicht. Een beetje verandering in je menstruatie is normaal, maar als het dikwijls en lang voorkomt is het wel tijd om aan de alarmbel te trekken. Als je menstruatie onregelmatig is, kan er namelijk ook iets ernstigs aan de hand zijn. In deze blogpost zetten we acht mogelijke oorzaken van een onregelmatige cyclus op een rijtje!
1. Menstruatie ontregeld: stress
Heb je veel stress? Dan heb je misschien een onregelmatige menstruatie door stress. En dan bedoelen we niet stress door een drukke werkdag, maar bijvoorbeeld door spanningen in je relatie, financiële problemen of door het overlijden van een dierbaar persoon. Ga langs bij je huisarts als stress de oorzaak van een onregelmatige menstruatie kan zijn. Probeer zelf stress te verminderen door middel van yoga of meditatie. Ben je een piekeraar? Dan kan je eventueel in therapie gaan om beter met stress om te leren gaan.
2. Menstruatie onregelmatig: onvoldoende eten of te veel sporten
De druk om slank te zijn is vandaag de dag hoger dan ooit. Als je BMI lager is dan 19 en als je ook nog eens veel sport, dan kan je als reactie een onregelmatige cyclus verwachten. Wanneer je jezelf uithongert, zal je baarmoeder hierop reageren door je menstruatie te voorkomen. Het is namelijk de natuur die een zwangerschap bij jou wil voorkomen als je onder erge spanningen lijdt. Honger jezelf dus niet uit en overdrijf niet met sporten. Heb je een eetstoornis of heb je een foute relatie met eten en sporten? Ga dan langs bij je huisarts of maak een afspraak bij een psycholoog.
3. Onregelmatig ongesteld: overgewicht
Vrouwen met overgewicht zijn vaker onregelmatig ongesteld. Vetweefsel produceert namelijk oestrogeen waardoor je ook bloedverlies kan hebben buiten je menstruatieweek. Vraag je huisarts om advies of ga naar een diëtist of personal trainer voor persoonlijk advies. Hij of zij kan je helpen om gezonder te eten en meer te bewegen, zodat je die extra kilootjes snel kwijt geraakt.
4. Onregelmatige cyclus: schildklierproblemen
Ineens onregelmatig ongesteld? Een storing in de hormoonbalans van je schildklier kan een van de oorzaken van een onregelmatige menstruatie zijn. De hormonen die de schildklier reguleren, bevinden zich op dezelfde plek als de hormonen die de hersenen informatie geven over de menstruatiecyclus. Wanneer het ene hormoon niet goed werkt, kan het andere hormoon dus volgen.
Als je menstruatie ontregeld is, je vaak moe bent, je depressief voelt, vergeetachtig bent en plotseling veel gewicht bijkomt of afvalt, dan kan je het beste bij je huisarts langsgaan voor een bloedonderzoek. De meeste schildklierproblemen zijn makkelijk te behandelen met de juiste medicatie.
5. Onregelmatige menstruatie overgang
In de maanden tot jaren vooraleer je in de menopauze komt, kan je lichte tot heftige bloedingen krijgen. Dit gaat ook gepaard met opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen. Dit hoort bij de pre menopauze. Je huisarts of gynaecoloog kan je hierover meer advies geven en eventueel medicatie voorschrijven.
6. Onregelmatige menstruatie door pil
Ook alle vormen van anticonceptie, waaronder de pil, implanon en het spiraaltje kunnen in het begin doorbraakbloedingen veroorzaken. Deze externe hormonen proberen je cyclus te reguleren en vechten tegen de normale hormonen die door je eierstokken worden afgegeven. Je lichaam probeert deze twee te balanceren, met een onregelmatige cyclus tot gevolg. Doorgaans stelt een gynaecoloog voor om twaalf weken te wachten tot het vanzelf weggaat. Indien dit niet het geval is, kan je huisarts of gynaecoloog een hogere dosis voorschrijven, of voorstellen om een andere vorm van anticonceptie te gebruiken.
Let op: bij een spiraaltje is het normaal dat je menstruatie onregelmatig is in het begin, dit kan tot zes maanden duren. Houd in je achterhoofd dat de menstruatie na dat half jaar volledig of grotendeels kan uitblijven.
7. Menstruatie ontregeld door gezwellen
Soms kunnen er abnormale gezwellen in je baarmoeder groeien die voor een onregelmatige cyclus zorgen. In dit geval weet je direct wat er mis is. Gezwellen kunnen poliepen, cysten, een tumor of endometriose zijn. Deze gezwellen gaan gepaard met heftige en onregelmatige bloedingen, pijnlijke krampen en een gevoelige baarmoeder. Ervaar je een van deze symptomen? Ga dan altijd naar je huisarts of gynaecoloog.
8. Menstruatie onregelmatig door PCOS
Tenslotte kan PCOS (polycysteus ovarium syndroom) een van de oorzaken onregelmatige menstruatie zijn. Dit houdt in dat er meerdere vochtblaasjes in de eierstok aanwezig zijn. Het gaat om een hormoon disbalans die je ovulatie verstoort. Bij vrouwen met PCOS is de menstruatie ontregeld of blijft ze zelfs volledig uit. Andere symptomen van PCOS zijn overmatige haargroei op de bovenlip, moeite met afvallen en acne. Ben je al maanden te vroeg of te laat ongesteld, en ervaar je nog meer van deze symptomen? Ga dan langs bij je huisarts of gynaecoloog voor verder onderzoek.
Zo, dit zijn acht mogelijke oorzaken onregelmatige menstruatie. Geraak niet meteen in paniek als je menstruatie onregelmatig is. Dikwijls zijn stress of een bepaalde levensstijl de reden onregelmatige menstruatie. Als je maanden na elkaar een onregelmatige cyclus hebt, is het wel verstandig om naar de huisarts of gynaecoloog te gaan.