Een veeleisende job, een druk gezin, examens of wedstrijden. Stress komt uit heel wat verschillende hoeken en gaten. Iedereen ervaart het anders, maar hoe kan je het beste stress aanpakken? Wij delen een aantal handige tips tegen stress!
Je kent het gevoel ongetwijfeld ook: een bonzend hart, trillende en zwetende handen, een krop in je keel en knikkende knieën. Door het drukke alledaagse leven kom je maar al te vaak in contact met stressvolle situaties en gevoelens van onrust. Dat is compleet normaal. Stress is een reactie van het menselijk lichaam op nieuwe, onbekende of spannende gebeurtenissen.
Hoe stress aanpakken?
Langdurige stress kan heel wat negatieve gevolgen hebben en dus kan je het best zo snel mogelijk ingrijpen. Wat te doen tegen stress?
Lichaamsbeweging
Wat helpt tegen stress? Een gezonde geest is alleen mogelijk in een gezond lichaam. Sporten zoals joggen, zwemmen en fietsen, zijn ideaal om je hoofd leeg te maken en al je zorgen even te vergeten. Dit zijn de 4 populairste outdoorsporten van dit moment! Heb je momenteel weinig lichaamsbeweging? Begin dan niet te enthousiast met sporten, maar bouw het rustig op. Dit is niet alleen beter voor je spieren, maar op die manier zal je het sporten ook langer volhouden. In dit artikel vind je 10 tips om te beginnen met sporten.
Magnesium
Wat doen tegen stress? Het zogenaamde ‘anti-stress mineraal’ draagt bij tot een normaal energieniveau waardoor je je vermoeid en futloos voelt. Met de juiste dosis magnesium heb je genoeg energie om te blijven doen wat je graag doet. Dit is dan ook een perfect hulpmiddel voor stressvolle situaties. Je vindt magnesium onder andere in avocado’s, donkere chocolade, schelpdieren, sojabonen, noten, spinazie, broccoli, volkorenproducten en bananen. Indien je een magnesium tekort hebt, kan je ook een magnesium supplement innemen. Via een bloedonderzoek bij je huisarts kom je snel te weten of je een tekort hebt.
Vitamine B
Wat kun je doen tegen stress? Deze belangrijke groep vitaminen werkt op verschillende vlakken in synergie met magnesium en beschermt de cellen tegen oxidatieve stress. Daarnaast ondersteunen ze de aanmaak van neurotransmitters die helpen om angst, zenuwachtigheid en een gevoel van onrust te beperken. Zo herken je een vitamine B12 tekort, maar er zijn natuurlijk nog meer B-vitamines. Ook dit kan je eenvoudig laten onderzoeken bij je huisarts. Mocht het nodig zijn, kan je hier ook een voedingssupplement van innemen.
Ontspanning
Wat helpt er tegen stress? Als laatste is het belangrijk om voldoende te ontspannen. Dit kan in de vorm van lichaamsbeweging, maar je kunt nog meer doen om te relaxen. Neem bijvoorbeeld een warm bad, lees een boek, ga uitgebreid koken of luister naar je favoriete muziek. Het is belangrijk dat je iets doet waar je blij van wordt en waardoor je je zorgen even vergeet.
Heb je het zo druk dat je simpelweg vergeet te ontspannen? Plan jouw me-time dan bewust in je agenda, zodat er niets anders kan tussen komen en je écht even tijd voor jezelf hebt. Alleen door genoeg te ontspannen, kan je je batterij weer opladen!
Lees ook: Gezonder leven? Volg dan deze tips