Avocado’s zijn hip! Tegenwoordig kan je vrijwel niet meer om de avocado heen. Supermarkten liggen er vol mee en ook in de magazines kan je er niet meer naast kijken. Niet iedereen begrijpt de avocado hype even goed want het is maar een vrucht, nietwaar? Echter is avocado eten heel gezond én het is ook nog eens lekker. Avocado eten brengt een heleboel gezondheidsvoordelen met zich mee. Ben jij nog niet helemaal overtuigd? In dit artikel zetten we zeven avocado voordelen op een rijtje voor je. Ook vertellen we hoe je avocado het lekkerst kunt eten!

1. Avocado eten: goed voor je hart, bloeddruk en cholesterol
Is avocado gezond? Jazeker! Deze vrucht bevat beta-sitosterol, waarvan bekend is dat het cholesterolverlagend werkt en goed is voor je hart en bloeddruk. Avocado eten brengt dus een groot voordeel met zich mee want je kunt er het risico op beroertes en hartziektes mee verkleinen. De grote hoeveelheid vezels die in avocado’s zitten versnellen de spijsvertering, waardoor opnieuw je cholesterolgehalte lager wordt.
Lees ook dit artikel: Je cholesterol verlagen: 7 tips
2. Avocado voordelen: reguleert de bloedsuikerspiegel
Eén van de voordelen van avocado is dat deze vrucht de bloedsuikerspiegel reguleert en diabetes helpt voorkomen. Dit komt doordat er in avocado’s goede en essentiële vetten zitten, ook wel enkelvoudig onverzadigde vetten genoemd. Ook voor mensen die reeds diabetes hebben is avocado eten gezond omdat het hun bloedsuikerspiegel stabiliseert.
3. Avocado gezond: goed voor je ogen
Waar is avocado goed voor? Het sap van avocado’s bevat zowel vitamine A als de antioxidanten luteïne en zeaxanthine. Dit zijn carotenen die ervoor zorgen dat je ogen gezond blijven. Bovendien verbeteren ze je zicht. Ze verlagen bijvoorbeeld het risico op zichtverlies en staar.
4. Avocado eten helpt bij afvallen
Avocado is één van de meest vettige vruchten die er bestaan, maar toch kunnen deze vetten helpen bij afvallen. De gezonde vetten in avocado’s geven langdurig een verzadigd gevoel. Hierdoor grijp je minder snel naar snacks die veel suiker bevatten. Let wel op: als je te veel avocado’s eet, krijg je natuurlijk wel een grote hoeveelheid calorieën binnen. Drie avocado’s per week zijn voldoende.

5. Voedingsstoffen avocado
Is avocado gezond of niet? Absoluut, en deze vrucht bevat ook veel voedingsstoffen. Avocado zit bomvol vitaminen en mineralen. De vrucht is onder andere rijk aan vitamine A, B, C, E en K en bevat veel magnesium, kalium, zink en ijzer. Redenen genoeg dus om avocado te eten!
6. Avocado is gezond voor zwangere vrouwen
Avocado’s bevatten ook foliumzuur en dat is noodzakelijk voor het DNA bij celafdeling. Avocado eten is aangeraden bij zowel zwangere als niet-zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen hebben er namelijk veel baat bij aangezien het foliumzuur een open ruggetje kan tegengaan bij de ontwikkeling van de foetus.
7. Avocado voordelen: maakt je huid mooi
Een laatste voordeel van avocado’s is dat ze je huid mooi maken. De carotenen en goede oliën in deze vrucht werken mee om je huid jong en soepel te houden. De omega 9 verbetert de hydratatie waardoor je huid zal stralen. Vergeet de dure gezichtscrèmes en zet eens vaker avocado op je boodschappenlijstje!

Hoe eet je avocado het lekkerst?
- Guacemole: Avocado hoe eten? Guacemole is misschien wel het bekendste avocadoproduct. En dan hebben we het niet over de guacemole uit de supermarkt, daar zit soms nog geen procent avocado in. Maak je guacemole liever zelf in de blender. Je kunt er eindeloos mee variëren! Voeg bijvoorbeeld extra kruiden toe zoals koriander. Of maak het geheel extra pittig door een pepertje (zonder putjes) toe te voegen. Je kunt guacemole als dipsaus gebruiken, maar ook bijvoorbeeld om Mexicaanse gerechten extra pit te geven of als basis in wraps.
- Gevulde avocado’s: Als we denken aan avondeten met avocado, dan zijn gevulde avocado’s ideaal! Als je ze doormidden snijdt en de pit verwijdert, blijft daar precies wat ruimte over voor extra ingrediënten. Een gouden truc is om ei te gebruiken. Schuif de halve avocado’s bijvoorbeeld met een ei de oven in zodat ze extra veel smaak krijgen. Je kunt ook iets helemaal anders doen, zoals een avocado vullen met garnalen of voor een Mexicaanse vulling met bonen en kaas gaan.
- Avocado op brood of croque: Eenmaal je doorhebt hoe lekker avocado’s op brood kunnen zijn, zal je ze overal op willen stoppen. Zo is een croque met avocado, plakjes ham en tomaat het perfecte ontbijtje op een luie zondag. Maar ook op een hamburger kan avocado lekker smaken. Of wat dacht je van een wrap met avocado, kipfilet en spinazie? Je hebt het wellicht al door: avocado’s passen overal bij!
- Salades: Tenslotte kan je avocado’s in salades verwerken. Het is eens iets anders dan die eeuwige stukjes kaas en ham. Bovendien zijn avocado’s een geweldige bron van gezonde vetten in salades. En het leuke is: je kunt ze wederom met alles combineren!
