Om op straat voedsel en drank te mogen verkopen heb je de nodige vergunningen nodig. Allereerst is een standplaatsvergunning vereist. Als je eten en drinken verkoopt, moet je daar een speciale vergunning voor hebben en voldoen aan strenge hygiëne-eisen. Als je sterke dranken verkoopt (meer dan 15% alcohol) is een drank- en tapvergunning nodig. Als je muziek laat horen heb je daar een licentie voor nodig en ook als je veel geluid produceert moet de gemeente daar een vergunning voor geven. Er zijn dus nogal wat regels waar je aan moet voldoen. Als foodtruck eigenaar kun je dat het beste in overleg met de gemeente regelen.
Papierwerk rondom foodtrucks
Een foodtruck die thuis of bij een bedrijf wordt ingehuurd, staat meestal op een privéterrein. Dat is prettig voor het papierwerk, want op een privéterrein gelden veel minder regels dan op de openbare weg. Uiteraard moet je je ook daar houden aan alle eisen rondom voedselveiligheid. Desondanks is het verstandig als foodtruck eigenaar om voorafgaand aan elke klus bij de gemeente te overleggen wat wel en wat niet mag. Daarmee wordt voorkomen dat je in overtreding bent en kan narigheid worden voorkomen.
Verkoop van producten op straat
De eerste vergunning die je nodig hebt bij verkoop op straat is een standplaatsvergunning. Die wordt door de gemeente afgegeven en de prijs kan per gemeente verschillen. Deze vergunning is geldig voor een specifieke plek in een gemeente en moet dus voor elke verkooplocatie opnieuw worden aangevraagd. Met een standplaatsvergunning mag je producten vanuit een kraam of foodtruck verkopen. Omdat foodtrucks voedsel verkopen moet je daar als foodtruck eigenaar een vergunning voor hebben. Door zo’n vergunning wordt de kwaliteit van het voedsel gegarandeerd. Ambtenaren doen steekproefsgewijs controles. Als je niet aan de eisen voldoet, moet je meteen met de verkoop van producten stoppen.
Evenementenvergunning
Wie een evenement organiseert moet bij de gemeente een evenementenvergunning aanvragen. Als je als foodtruck bent ingehuurd om op een evenement te staan, dan hoef je dat zelf niet te regelen; dat is de verantwoordelijkheid van de organisatie. Maar als je zelf iets organiseert op een braakliggend terrein of in een leegstaand pand, dan ben jij de organisator. Dan moet je dus wel zelf een evenementenvergunning aanvragen. Let op: voor het plaatsen van tenten en podia, voor het schenken van drank en voor het afsteken van vuurwerk zijn aanvullende vergunningen nodig. Je kunt het beste in goed overleg met de gemeente afstemmen welke vergunningen je allemaal nodig hebt
Vergunningen voor optredens
Bij veel evenementen komen artiesten optreden of wordt muziek gedraaid. Daar zitten best veel haken en ogen aan. Als je muziek draait of een artiest inhuurt, dan moet je in elk geval auteursrechten betalen. Als je een band live laat optreden hoeft dat niet altijd. Een geluidsvergunning is ook vrijwel altijd nodig. Wees er alert op dat je de geluidsnormen niet overtreedt, want daar wordt streng op gecontroleerd. Soms heb je een vergunning nodig om een podium op te bouwen. Nogmaals, deze vergunningen moet je als organisator van een evenement regelen. Wanneer je enkel als foodtruck wordt geboekt, heb je daar geen last van. Meer informatie over foodtruck vergunningen in België vind je op foodtruckbooking.be.