10 slaaptekort gevolgen – De ene persoon heeft meer slaap nodig dan de andere. Over het algemeen is acht uur slaap per nacht voor een volwassene voldoende. Als je een paar nachten minder slaapt kan dat weinig kwaad. Iedereen slaapt wel eens wat minder door bijvoorbeeld drukte, tijdgebrek, stress of een spannende Netflix serie. Pas wanneer je regelmatig te weinig slaapt, kan je daar overdag ook last van krijgen. Op lange termijn heeft slaaptekort veel gevolgen voor je gezondheid, zowel mentaal als lichamelijk. In dit artikel zetten we 10 gevolgen slaaptekort op een rijtje!
1. Slaaptekort gevolgen: moeilijk uit je woorden komen
Eén van de gevolgen van slaaptekort is dat je soms moeilijk uit je woorden kunt komen. Daarnaast praat iemand met slaaptekort veel in spreekwoorden, gezegdes en clichés. Bij een slaapgebrek is je geest namelijk niet helemaal fit en val je vaak terug op woorden of uitdrukkingen die je goed kent. Op die manier ben je alsnog in staat om een gesprek te onderhouden zonder dat het teveel energie vraagt.
2. Gevolgen slaaptekort: je wordt sneller ziek
Ook een verzwakt immuunsysteem is één van de slaapgebrek gevolgen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je moeilijk van een verkoudheid afkomt en je met ieder griepje meedoet. Naast dat een gebrek aan slaap je immuunsysteem verzwakt, heb je op lange termijn ook meer kans om verschillende ziekten te krijgen zoals diabetes type 2.
3. Gevolgen van slaaptekort: slecht voor je hart
Als je minder dan vijf uur per nacht slaapt, kan dit een negatieve invloed hebben op je hart. Uit onderzoek blijkt dat je meer risico loopt op hartziekten als je te weinig slaapt. Ook te lang slapen, dus langer dan negen uur, is slecht voor je hart. Nog een goede reden om je aan die acht uur slaap per nacht te proberen houden!
4. Slaapgebrek gevolgen: slecht voor je humeur
De gevolgen slaaptekort zijn niet alleen merkbaar aan je lichamelijke gezondheid, maar ook mentaal doet slaapgebrek veel met je. Een gebrek aan slaap kan zelfs de meest vriendelijke en geduldige persoon een slecht humeur geven. Daarnaast doet slaapgebrek ook iets met je beoordelingsvermogen. Mensen die te weinig slapen, hebben dikwijls meer moeite om de emoties en uitdrukkingen van gezichten goed te interpreteren. Dit zorgt ervoor dat mensen met slaapgebrek anderen sneller als niet vriendelijk beschouwen, terwijl daar eigenlijk helemaal geen reden voor is.
5. Slecht slapen maakt je besluiteloos
Slecht slapen gevolgen? Gebrek aan slaap zorgt er ook voor dat je minder goed kunt nadenken. Het maakt je soms zelfs besluiteloos. Dit komt doordat er minder bloedtoevoer is naar het deel van de hersenen waar beslissingen worden gemaakt. Tegelijk is er meer activiteit in het amygdala, het gedeelte in de hersenen dat onder andere angst reguleert. Deze combinatie kan voor allerlei problemen zorgen bij het nemen van besluiten, organiseren en plannen maken. Je kunt er zelfs concentratieproblemen door krijgen.
6. Aankomen door slaaptekort
Ook aankomen is één van de gevolgen slecht slapen. Als je te weinig slaapt, maakt je lichaam minder van het hormoon leptine en meer van het hormoon ghreline aan. Leptine zorgt ervoor dat je hongergevoel afneemt en ghreline dat je honger krijgt. Heb jij altijd honger? Dan kan dit dus één van de slaaptekort gevolgen zijn. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met slaapgebrek gevoeliger worden voor insuline en daardoor een verhoogd risico op diabetes kregen. En dat zonder dat ze iets aan hun voedingspatroon hebben veranderd.
7. Minder zin in seks
Bij mensen die last hebben van vermoeidheid en slaapgebrek hebben, neemt het libido af. Het lichaam probeert op die manier aan te geven dat het meer behoefte heeft aan slaap dan aan seks. Uit onderzoek blijkt dat zowel bij vrouwen als bij mannen de hoeveelheid testosteron afneemt en dat zorgt voor minder zin in seks.
8. Meer kans op ongelukken
De gevolgen slaapproblemen zijn niet niets. Door de vermoeidheid en bijkomende concentratieproblemen heb je meer kans op ongelukken. Hoe minder slaap je hebt, hoe hoger de kans dat je betrokken raakt bij een verkeersongeluk.
9. Je huid veroudert sneller
Een slechte nachtrust is snel merkbaar aan je gezicht. Niet alleen door de donkere kringen onder je ogen, maar ook de kwaliteit van je huid gaat achteruit. Zo kan je ineens last hebben van acné of uitslag, of veroudert je huid opeens heel snel. Door een gebrek aan slaap neemt de hoeveelheid van het hormoon cortisol toe, waardoor de hoeveelheid collageen in je huid afneemt. Collageen is nodig om je huid soepel en glad te houden.
10. Je minimaliseert het slaapgebrek
Een laatste gevolg is dat mensen vaak denken dat ze wel overleven met zo weinig slaap, en dat ze het eigenlijk allemaal nog goed doen. Dit komt mede door het veranderde beoordelingsvermogen waarover we het in puntje 4 reeds hadden. Mensen denken dikwijls dat ze zichzelf kunnen aanpassen, of dat hun lichaam en geest wel kan wennen aan een paar uur minder slaap. Echter blijkt uit onderzoek dat mensen met te weinig slaap minder presteren zonder dat ze het zelf beseffen.
Zo, dit zijn tien gevolgen van slaaptekort. Zoals je kunt lezen is een gebrek aan slaap iets om serieus te nemen. Een paar nachtjes slecht slapen kan heus geen kwaad, maar op lange termijn heeft dit negatieve gevolgen voor je gezondheid. Heb je slaapproblemen en bijvoorbeeld last van slapeloosheid? Bespreek dit dan met je huisarts!