5 natuurlijke suikervervangers – Zoet is heel lekker, maar het bevat veel calorieën en is allesbehalve gezond. Onbewust gebruik je dikwijls meer suiker dan je zou denken. Deze voeding bevat stiekem veel suiker, maar er zijn nog veel meer producten waar verborgen suikers in zitten. Wil je minder of geen suiker gebruiken? Er zijn veel suikervervangers soorten. Je kunt kiezen voor kunstmatige zoetstoffen, maar er zijn ook een paar natuurlijke suikervervangers. Hieronder zetten we vijf natuurlijke suikervervangers op een rijtje. Deze suikervervangers zijn gezond én lekker!
1. Natuurlijke suikervervangers: palmsuiker
Palmsuiker is de beste suikervervanger. Dit wordt gemaakt van de nectar van de bloem van de suikerpalm (palmyra). De smaak hiervan lijkt erg op die van bruine suiker en het ziet er ook een beetje zo uit. Palmsuiker heeft een glycemische index van 35, wat vrij laag is in vergelijking met honing (G.I. 48) witte suiker (G.I. 65) en wit brood (G.I. 75). Dat betekent dat de suikers langzaam vrijkomen en je bloedsuikerspiegel niet ineens te snel omhoog gaat. Palmsuiker is ook heel gezond want het bevat magnesium, kalium, ijzer, zink, koper en vitamine B1, B2, B3 en B6. Redenen genoeg dus om suiker te vervangen door palmsuiker. Je kunt er trouwens prima mee bakken. In gerechten met chocolade valt het verschil met gewone suiker nauwelijks op!
2. Suikervervangers soorten: avagesiroop
Avagesiroop is ingekookt sap van de avageplant die je in Midden-Amerika vindt. Deze vervanger van suiker smaakt een beetje zoals zoete honing. Het is wel belangrijk dat je de juiste avagesiroop aanschaft. Dikwijls wordt het namelijk gemaakt van een goedkoper gedeelte van de avageplant, waardoor deze minder gezond is. Check altijd het etiket: als er glucosesiroop of dergelijke op staat, dan laat je het beter staan. Het is beter om een goede, kwalitatieve en 100% biologische avagesiroop te kopen. Wat betreft de glycemische index van avagesiroop: die is slechts 30 waardoor hij minder calorieën oplevert dan suiker en dus beter is voor je bloedsuikerspiegel.
3. Suikervervangers: ahornsiroop
Ahornsiroop is ook een vervanger voor suiker. Deze siroop is afkomstig van de esdoorn. Het is een zoete siroop met een lichte smaak van karamel. Ahornsiroop heeft een glycemische index van 54, wat vrij hoog is in vergelijking met de vorige suikervervangers soorten. Echter bevat ahornsiroop heel wat gezonde voedingsstoffen waaronder een flinke hoeveelheid fytohormonen die goed werken tegen stress. In Amerika wordt het vooral over pannenkoeken gegoten, maar je kunt het in meer gerechten gebruiken als vervanger suiker. Je kunt er ook perfect mee bakken. Let op: er is wel verschil in kwaliteit. Hoe donkerder de kleur, hoe meer smaak!
4. Stevia
Ook stevia is een gezonde suikervervanger. Stevia is een plantje en het smaakt bijna vier keer zo zoet als gewone suiker. Hierdoor heb je er veel minder van nodig. En het beste van al is: de glycemische index van stevia is nul! Het bevat dus ook geen calorieën. Het is wel belangrijk dat je 100% stevia koopt. Producten van Natrena gebruik je beter niet, daar zit echt weinig stevia in en veel poeder. Laat je dus niet vangen en ga voor de 100% natuurlijke suikervervangers.
5. Honing
Tenslotte is honing ook een goede suikervervanger. Oké, er zitten best veel suikers in. Maar het is ook rijk aan mineralen en voedingsstoffen waardoor het nog steeds gezonder is dan gewone suiker. Vooral rauwe honing is ideaal! Deze is niet verhit waardoor het ook nog antibacteriële en antivirale stoffen bevat. De smaak is wel meer uitgesproken dan bij gewone honing en daar moet je wel van houden.
Zo, dit zijn vijf natuurlijke suikervervangers die gezond én lekker zijn. Je kunt deze suikervervangers kopen bij natuurvoedingswinkels, maar tegenwoordig vind je ze ook steeds vaker in supermarkten. Probeer ze eens!
Lees ook: Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?