Ben jij op zoek naar winterdips tips? Dan ben je hier op de juiste plek. Veel Belgen hebben last van een winterdip, je bent zeker niet de enige. De dagen zijn ineens veel korter en het is erg koud en donker buiten. Het is dus helemaal niet zo vreemd dat je je moe en somber voelt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om de lange winter door te komen. In dit artikel delen we vijf tips tegen winterdip!
Wat is een winterdip?
Een winterdip wordt ook wel winterblues of herfstmoeheid genoemd. Een winterdip kan een vervelende impact hebben op je psychisch en lichamelijk welzijn. Vooral vermoeidheid en minder energie zijn veelgehoorde klachten. Verder kan je een winterdip herkennen aan de volgende symptomen: aanhoudende vermoeidheid, grote behoefte aan slaap, ondanks veel slapen niet uitgerust wakker worden, je somber voelen, concentratieproblemen, passiviteit, prikkelbaarheid, toegenomen eetlust, verminderde behoefte aan seks en intimiteit en minder behoefte aan sociale contacten.
Let wel op: sommige mensen kunnen ook last krijgen van een depressie winter. Bij een winterdepressie is de impact op hun leven zo groot dat ze specialistische zorg nodig hebben. Het gaat dan niet meer om een winterdip, maar om een ernstige aandoening. Voor tips tegen winterdepressie en winterdepressie behandeling is het raadzaam om naar de huisarts te gaan.
Winterdips tips:
1. Tips tegen winterdip: ga naar buiten
In de winter is het natuurlijk ontzettend gezellig om binnen te blijven. Je zet de verwarming een beetje hoger en kruipt lekker onder een dekentje. Echter is één van de beste tips tegen winterdip om zoveel mogelijk tijd in de buitenlucht door te brengen. Daglicht is namelijk heel belangrijk voor een mens. Door iedere dag minstens een halfuur te gaan wandelen, neemt je lichaam vitamine D op en zal je je een stuk beter voelen. Je zal er ook beter door slapen! Ga indien mogelijk zo vroeg mogelijk in het eerste daglicht naar buiten. Het licht in de ochtend bevat relatief veel blauw. Blauw remt de productie van melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt. Een flinke ochtendwandeling kan je dus helpen om écht wakker te worden. Bovendien helpt het ook ochtendstress voorkomen.
2. Winterdip vitamine d
Ook al ga je regelmatig naar buiten, dan zou het nog steeds kunnen dat je een vitamine D tekort ontwikkelt. Vitamine D haal je namelijk uit direct zonlicht. In de lange winter met weinig zonlicht krijgen veel mensen een vitamine D tekort. Als je dan ook nog eens weinig vette vis, eieren en margarine eet, dan is het moeilijk om zonder hulp voldoende vitamine D binnen te krijgen. Om zeker te zijn of je een vitamine D tekort hebt, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan en je bloed te laten onderzoeken. De huisarts zal dan beslissen of je winterdip medicijnen of vitamine supplementen nodig hebt.
Winterdip zonnebank? Sommige zonnestudio’s beweren dat je onder hun zonnebanken vitamine D aanmaakt, maar dat klopt niet. Vitamine D wordt namelijk aangemaakt door UVB-licht (daglicht) en niet door UVA-licht. De meeste zonnebanken stralen meestal in zijn geheel UVA-licht uit en soms een klein deel UVB-licht. In ieder geval niet genoeg om de aanmaak van vitamine D te stimuleren. Wees je er bovendien van bewust dat het gebruik van een zonnebank schadelijk kan zijn voor je huid.
3. Tips winterdip: beweeg regelmatig
Deze tip sluit mooi aan bij naar buiten gaan: je kan een winterdip voorkomen door regelmatig te bewegen, liefst overdag in de buitenlucht. Maak een wandeling, hark de bladeren, maak de tuin winterklaar, ga te voet of met de fiets naar het werk enzoverder. Door regelmatig te bewegen halveer je de kans op een winterdip. Dit komt onder andere door de extra aanmaak van endorfine, ook wel gelukshormoon genoemd. Wil je graag beginnen met sporten? Dat is natuurlijk nog beter! In de winter zie je er wellicht tegenop om uit je luie zetel te komen en naar de sportschool te gaan. Maar als je eenmaal aan het sporten bent, ben je toch blij dat je bent gegaan en je krijgt er veel energie voor terug!
4. Eet gezond
Gezonde voeding is het hele jaar door belangrijk, maar in de winter vraagt het toch wat extra aandacht. Als je last hebt van een winterdip is het verleidelijk om veel suiker en vet te eten. In eerste instantie voel je je er misschien gelukkiger door, maar voor je het weet krijg je een energiedip. Je kan een winterdip voorkomen door veel fruit en groenten te eten. Deze bevatten veel vitaminen en zorgen ervoor dat je immuunsysteem beter werkt. Hierdoor zal je je beter in je vel voelen én je zal ook minder snel verkouden worden. Vergeet ook niet om voldoende water te drinken, liefst 1,5 liter water per dag. Ben je geen fan van water? Dan vind je groene thee misschien wel lekker.
5. Plan leuke dingen
Nog een laatste tip tegen winterdip: plan leuke dingen en noteer ze in je agenda, zo heb je altijd iets om naar uit te kijken. Boek een weekendje weg, ga shoppen met een vriendin, bezoek een kerstmarkt, ga een avondje fonduen, geniet van een ontspannend bad en geef jezelf af en toe een cadeautje. In de winter heb je wellicht de neiging om in je huisje te blijven plakken, maar sociaal contact is net heel belangrijk om je gelukkig te voelen. Je hebt er eerst misschien geen zin in, maar achteraf zal je er een blij gevoel aan overhouden!
Ben jij gevoelig voor een winterdip of winterdepressie? Heb jij nog andere winterdips tips? We zijn benieuwd naar je reactie!