Heb jij een vitamine B12 tekort? Vitamine B12 is een stof die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Echter is deze vitamine wel heel belangrijk voor je zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Als je een langdurig B12 tekort hebt en er niets aan doet, kan je last krijgen van bloedarmoede. Of erger: onomkeerbare schade aan je zenuwbanen. Het is dus belangrijk om er op tijd bij te zijn. Maar hoe herken je een vitamine B12 tekort en wat kan je eraan doen?
Vitamine B12 tekort oorzaak en symptomen
Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten zoals vlees, kaas en eieren. Daarom kunnen vegetariërs en veganisten sneller last krijgen van een tekort vitamine B12. Ook bij oudere mensen komt een tekort vaker voor omdat zij de vitamines minder goed kunnen opnemen. De belangrijkste vitamine B12 tekort symptomen zijn vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, concentratieproblemen, tintelingen in de handen en voeten en onrustige benen. Ook slaapproblemen, oorsuizen en darmklachten behoren tot de vitamine B12 tekort symptomen.
Vitamine B12 tekort test
Om zeker te zijn dat je een vit B12 tekort hebt, kan je een bloedtest laten uitvoeren door je huisarts. Afhankelijk van de uitslag wordt dan beslist welke vitamine B12 tekort behandeling je het best kunt volgen. Als je een zwaar tekort hebt, dan zal je huisarts waarschijnlijk vitamine B12 injecties voorschrijven. Bij een klein tekort of als je gevoelig blijkt te zijn, dan zal je extra vitamine B12 uit je voeding moeten halen en/of een aanvullende B12 kuur moeten volgen.
Vitamine B12 tekort behandeling
Vitamine B12 tekort voeding
Goede bronnen van B12 zijn vlees, zalm, zuivelproducten en eieren. Vegetariërs, veganisten en oudere mensen lopen meer risico op een tekort vitamine B12. Zij grijpen het best naar sojamelk verrijkt met B12, tofu en zeewier.
Aanvullende B12 kuur
Naast een vitamine B12 injectie bestaan er ook tabletten die je onder je tong kunt laten smelten, zodat de werkzame stoffen rechtstreeks in je bloedbaan terechtkomen. Vraag hierover zeker advies aan je huisarts of apotheek voordat je aan zo’n kuur begint.
Zo, we hopen dat we je hiermee hebben kunnen informeren over de symptomen, bloedtest en hoe je een B12 tekort kunt behandelen. Voor verdere vragen of advies neem je best contact op met je huisarts!
Lees ook:
Waar is vitamine C goed voor?
Vitamientjes tellen tijdens de winter: het belang van vitamine D