Jaar na jaar lijkt de energiefactuur zwaarder door te wegen op het budget. Gelukkig kan je zelf het een en ander doen om te besparen. Vaak gaat het maar om kleine aanpassingen in je woning of aan je dagelijkse gewoonten, terwijl ze toch een grote impact kunnen hebben op je energiefactuur. Vanuit de visie dat alle beetjes helpen, zijn deze eenvoudige ideeën om te besparen op de energiefactuur welgekomen.
Was op lagere temperaturen
Af en toe op hoge temperaturen wassen is goed om de bacteriën te doden. Bovendien is het ook positief voor je leidingen. Maar verder is de wasmachine dan toch vooral een energieverslinder. Wassen op lagere temperaturen (30-40°C) is over het algemeen meer dan voldoende. Uiteraard wacht je tot de wasmachine helemaal vol zit. Na het wassen laat je de was buiten drogen. Gebruik je toch de droogkast? Reinig dan zeker even de pluizenfilter, want ook een propere filter helpt om energie te besparen.
Een tjokvolle diepvriezer
Zorg er altijd voor dat de diepvriezer zo vol als een pensketel zit. Dan stroomt er immers minder warme lucht weg en blijft de koude beter behouden. Eventueel vul je de lege schappen met waterflesjes of piepschuim. Plaats de diepvries bovendien op een koele plaats, op tien centimeter van de muur, en verkies een diepvrieskist boven een diepvrieskast. Ontstof ook minimaal eens per jaar het buisjesrooster dat je aan de achterkant van de diepvries vindt.
Energie besparen in de badkamer
De badkamer is vaak een bron van onnodig energieverbruik. Verkies daarom een douche boven een bad en vervang je douchekop door een spaardouchekop. Zo gebruik je je ecocheques ook eens nuttig, want je kan tot wel 50% water besparen. Extra verwarming? Niet nodig, want je staat waarschijnlijk toch al onder heerlijk warm water. Dan is het beter om nadien meteen in je badjas te springen en je pantoffels aan te trekken.
Bespaar op verlichting
De eenvoudigste tip: laat nooit verlichting aanstaan als dat niet nodig is. Gebruik eventueel sensoren. Vervang daarnaast je lampen door ledlampen of geef de voorkeur aan een mooie LED-strip. Probeer daarnaast het effect van natuurlijk daglicht te vergroten, door te kiezen voor lichte kleuren en door spiegels in je woning te verwerken. De gordijnen openen doet natuurlijk ook al wonderen, net zoals je vensterbank niet al te vol te zetten met prullaria.
En als extraatje: schakel ook je toestellen uit wanneer je die niet gebruikt. Ook dat rood lampje in je tv is een belangrijke oorzaak van sluipverbruik in je woning. En nu je toch bezig bent: trek je oplader uit wanneer je die niet gebruikt. Want ook dan blijft zo’n kleine transformator gretig verbruiken.
Spring energiezuinig om met de keuken
Ook de keuken is vaak een slokop als het op energie aankomt. Verkies voor het opwarmen van kleine gerechten bijvoorbeeld de magnetron. Het verbruik van de magnetron ligt zo’n 50% lager dan dat van een klassieke oven. Schakel ook tijdig de elektrische warmteplaten uit. Vaak kan je nog enkele minuten verder koken op de resterende warmte. Je dampkap mag je meteen na het koken uitschakelen, anders zuig je de warme lucht toch maar naar buiten en moet je vervolgens extra stoken. Tijdens de zomer is een dampkap dan weer niet altijd nodig, maar kan je ook gewoon het raam openzetten terwijl je de aardappelen afgiet.
Zet je koffiezet ten slotte uit wanneer de koffie is gezet. Een thermoskan is een veel betere oplossing om je koffie warm te houden, net zoals een extra trui en een beetje buikvet ook goed is voor je energiefactuur.