Kinderen leren omgaan met geld is een belangrijke taak voor ouders. Men zegt niet voor niets: jong geleerd is oud gedaan. Als kinderen vroeg leren omgaan met geld, dan is de kans groot dat ze later ook goede financiële keuzes maken. Je kind leren omgaan met geld, hoe pak je dat aan als ouder? Hoe leer je dat geld niet zomaar uit de bankautomaat rolt? En dat je best wat geld opzij zet voor later? Wij helpen je graag op weg met deze vijf tips!
1. Omgaan met geld: geef je kind zakgeld
Wanneer je kind ongeveer zes jaar oud is, kan je beginnen met het geven van zakgeld. Start met een klein bedrag en vertel je kind wat het ermee kan en mag doen, bijvoorbeeld speelgoed kopen of in een spaarpot stoppen. Zakgeld is geen loon dus je mag geen tegenprestatie verwachten. Het gaat erom dat je kind leert omgaan met geld. Dat je kind ongedwongen in alle vrijheid kan kiezen hoe het zijn of haar zakgeld wil uitgeven. Het geven van contant geld is overigens het beste. Zo maak je geld tastbaar en leert je kind waarde van geld kennen. Het is dan meer dan enkel een getalletje op het scherm. Wanneer je kind ouder is, kan je ervoor kiezen om het zakgeld (gedeeltelijk) digitaal te geven. Op dat moment leert het ook omgaan met een bankrekening en digitale portemonnee.
2. Hoeveel zakgeld geef je aan een kind?
De hoogte van het zakgeld is vooral afhankelijk van hoeveel je zelf te besteden hebt. Wanneer je kind wat ouder is, speelt ook mee wat je kind van het zakgeld moet betalen. Is het alleen voor kleine dingen zoals snoep en speelgoed, dan kan een (paar) euro per week reeds voldoende zijn. Als het zakgeld bijvoorbeeld bedoeld is om kleding van te kopen, dan is het bedrag natuurlijk ook hoger. Geef bij voorkeur op een vaste dag het zakgeld. Zo weet je kind waar het aan toe is en kan het alvast uitkijken naar het volgende moment dat hij of zij zakgeld krijgt. De meeste ouders kiezen ervoor om tot twaalf jaar eens per week zakgeld te geven. Vanaf twaalf jaar verandert dit vaak naar één keer per maand.
3. Leer je kind sparen
Wanneer je kinderen zakgeld geeft, is de kans groot dat ze direct van alles willen kopen. Als ouder heb je de taak om je kind te leren omgaan met geld en hem of haar duidelijk te maken dat niet alles meteen te koop is. Dat je voor (dure) spullen eerst een tijdje geld moet sparen. Probeer samen met je kind een concreet en vooral realistisch spaardoel te bedenken. Koop alvast een leuke spaarpot voor je kind. Zo krijgt je kind meer plezier in het sparen. Daarnaast vinden kinderen het vaak stimulerend dat het bedrag dat ze sparen steeds meer groeit. Zorg wel dat niet al het zakgeld in de spaarpot gaat, maar spreek met je kind af dat er iedere week een vast bedrag van het zakgeld opzij wordt gezet. Bekijk samen regelmatig hoeveel er al is gespaard en hoelang het nog duurt voordat het gewenste item gekocht kan worden. Heeft je kind eindelijk zijn spaardoel bereikt? Maak dan van de aanschaf een speciale gebeurtenis, bijvoorbeeld door samen te gaan shoppen.
4. Laat je kind fouten maken
Iedere ouder wil zijn kind graag beschermen. Maar de beste manier om te leren omgaan met geld is om je kind ook fouten te laten maken zodat hij of zij ervan kan leren. Heeft je kind speelgoed gekocht en er vervolgens maar één keer mee gespeeld? Dat is inderdaad zonde, maar een financiële crisis is het gelukkig niet. Maak je kind bewust van zijn (impulsieve) miskoop. Op die manier zal je kind de volgende keer twee keer nadenken voor het zijn of haar zakgeld uitgeeft. Bovendien voorkom je zo dat je kind later financiële fouten maakt. Dan zijn de gevolgen veel groter omdat het om grotere bedragen gaat.
5. Maak reclame bespreekbaar
Met geld leren omgaan is niet altijd gemakkelijk door de reclame die je overal ziet. Op televisie, in de supermarkt, op social media enzoverder. Het is dan ook een goed idee om je kind daar bewust van te maken door er samen over te praten. Wijs je kind op trucjes die reclamemakers toepassen om hun product beter en mooier voor te stellen dan dat het is. Het is belangrijk dat je kind geld uitgeeft aan dingen die hij of zij écht leuk vindt en niet omdat het zo in de reclame wordt voorgesteld. Bovendien moet het natuurlijk ook binnen het budget passen.
Zo, dit zijn alvast vijf tips om kinderen te leren omgaan met geld. Je kind leren omgaan met geld: hoe pak jij dat aan? En hoe leer je je kind waarde van geld? We zijn benieuwd naar je reactie!
Lees ook: Hoe je kind helpen bij zijn of haar huiswerk