Slaapwandelen is een fascinerend probleem dat zowel bij kinderen als volwassenen voorkomt. Midden in de nacht rondlopen in je huis of juist heel vreemde dingen doen terwijl je eigenlijk diep slaapt, zijn belangrijke kenmerken van deze slaapstoornis. Waarom slaapwandelen mensen en wat zijn de oorzaken? Is slaapwandelen gevaarlijk? En hoe kan je slaapwandelen voorkomen? Je leest er alles over in dit artikel!
Wat is slaapwandelen en waarom doen mensen het?
Slaapwandelen is een slaapstoornis die niet geheel zonder risico’s is. Doordat het lichaam actief is en mensen de ogen tijdens vaak open hebben, lijkt het of de persoon wakker is. De hersenen zijn echter nog in een diepe slaap, waardoor je op een heel andere manier functioneert dan wanneer je wakker bent. Het geheugen werkt niet, het coördinatievermogen is slecht en de slaapwandelaar heeft geen controle over zijn handelingen. Doordat iemand die slaapwandelt zaken niet goed kan inschatten en zich niet bewust is van wat hij doet, kunnen er vreemde situaties ontstaan.
Deze slaapstoornis treedt vaak één tot drie uur na het inslapen op, tijdens de diepe slaap. Het lichaam ontwaakt en wordt actief. Waarom en hoe dit precies gebeurt, is nog niet helemaal duidelijk. Ook de mate van slaap wandelen varieert van persoon tot persoon. Terwijl de één alleen even rechtop in bed gaat zitten, gaat de ander tien minuten in huis rondlopen. Sommige slaapwandelaars kunnen wel een uur lang uit bed blijven en gaan zelfs fysieke activiteiten ondernemen.
Slaapwandelen oorzaak?
Slaapwandelen kind komt vrij vaak voor, net als slaapwandelen peuter. Doordat hun zenuwstelsel nog niet volledig ontwikkeld is, zijn kinderen gevoeliger voor deze slaapstoornis. Dit is ook de reden waarom kinderen er meestal overheen groeien en er als volwassene geen last meer van hebben. Heb je er als volwassene toch last van? Dan zijn er verschillende factoren aan te wijzen die deze slaapstoornis kunnen uitlokken: erfelijke aanleg, vermoeidheid en stress, alcohol en medicatie of in een onbekende omgeving slapen.
Wat te doen tegen slaapwandelen?
Is slaapwandelen gevaarlijk? Op zich is deze slaapstoornis niet meteen gevaarlijk. Bij frequente slaapwandelaars kan het wel gevaarlijk worden als er geen maatregelen worden getroffen. Daarom is veiligheid in huis ontzettend belangrijk. Zorg ervoor dat alle deuren en ramen op slot zijn en laat de sleutel niet op het slot zitten. Verder is het handig om de kamers op te ruimen om valpartijen te voorkomen.
Mag je een slaapwandelaar wakker maken? Het wakker maken van een slaapwandelaar is niet direct gevaarlijk. Waar je wel mee te maken kunt krijgen is woede, verwardheid en paniek van de slaapwandelaar. Door hem of haar plotseling wakker te maken, kunnen er zich dan ook gevaarlijke situaties voordoen. Daarom is het verstandig om de slaapwandelaar al slapend terug naar bed te brengen.
Slaapwandelen wat kun je er aan doen? Dit zijn de belangrijkste tips tegen slaapwandelen: zorg voor voldoende nachtrust en voorkom of verminder stress door bijvoorbeeld een heerlijk bad te nemen. Ook slaapwandelen alcohol is geen goede combinatie. Je drinkt beter geen alcohol en zeker niet na 22 uur ’s avonds. Als je veel last hebt van deze slaapstoornis kan je in therapie gaan om beter met het slaapwandelen om te gaan. Denk hierbij aan gedragstherapie of ontspanningstherapie.
Deze slaapstoornis is erg vervelend, maar weet dat het vaak van korte duur is. Slaapwandelen volwassenen kan bijvoorbeeld voorkomen tijdens een stressvolle periode om daarna weer vanzelf te verdwijnen. Het belangrijkste is dat je woning veilig is zodat er je niets overkomt als je ’s nachts gaat wandelen!