Is suiker verslavend? Een suikerverslaving klinkt misschien wat extreem, maar het is wel de waarheid. Vraag maar eens rond in je omgeving. Veel mensen vinden het vervelend of zelfs onmogelijk om te stoppen met het eten van suiker. Ze vinden het fijn om suiker te eten omdat ze het lekker vinden en er heel blij van worden. Suikerverslaving tegengaan is de dag van vandaag heel moeilijk omdat je er continu aan wordt blootgesteld. Zeg maar eens “nee” tegen al die lekkere frisdrank, chocolade, koekjes en snoep in de supermarkt.
Bovendien bevat deze voeding stiekem veel suiker waardoor je meer suiker binnenkrijgt dan je denkt. Echter is suiker schadelijk voor je gezondheid. Suiker maakt afvallen lastig en zorgt voor overgewicht, diabetes, overtollig buikvet en vele andere gezondheidsproblemen. Suikerverslaving is eigenlijk net zo ongezond als andere vormen van verslaving zoals alcohol, sigaretten en drugs. Hoe kom je van suikerverslaving af? Suikerverslaving tegengaan doe je met deze vijf tips!
1. Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af? Zoek een aanpak die het beste bij jou past
Bouw je suikerinname rustig af of stop er resoluut mee. Bekijk welke aanpak het beste bij jou past. Wanneer je resoluut stopt met suiker, kan het zijn dat je tijdelijk last krijgt van hoofdpijn. Dit is afhankelijk van hoeveel suiker je normaal eet en hoe gevoelig je lichaam is. Gelukkig gaat dit na enkele dagen over, het begin is het moeilijkste.
Voor welke aanpak je ook kiest, onthoud het volgende: het doel is je suikerverslaving stoppen, niet nooit meer suiker eten. Door deze gedachte in je achterhoofd te houden, zal het makkelijker zijn om van je suikerverslaving af te komen. Het is hetzelfde als we zeggen: “Je mag niet aan een roze olifant denken.” Wedden dat die roze olifant dan constant in je hoofd zit? Zoek een gedachte die bij jou past en herhaal die iedere keer dat je weer zin krijgt in suiker. Bijvoorbeeld: “mijn gezondheid is belangrijk”, “ik wil me minder moe en futloos voelen” of “ik wil graag afvallen”. Dit helpt suikerverslaving tegengaan en het is een goede motivatie om vol te houden als het wat moeilijker gaat.
2. Suikerverslaving tegengaan door te sporten
Uit onderzoek blijkt dat de behoefte aan suiker na het sporten duidelijk minder wordt. Door flink te gaan sporten, maakt je lichaam endorfine aan waardoor je je lekker in je vel voelt. Daardoor heb je dus geen suiker meer nodig om je blij te voelen. Beginnen met sporten kan zwaar zijn en ook hierbij is het belangrijk om door te zetten. Bewegen heeft echter veel voordelen: het is gezond en goed voor je lichaam, je verbrandt er calorieën mee én het helpt bij afkicken suikerverslaving. Redenen genoeg dus om naar de sportschool te gaan, een hometrainer aan te schaffen of iedere dag een extra stukje te gaan wandelen.
3. Neem direct actie en gooi alle voeding met suiker weg
Een goede hulp bij suikerverslaving? Kijk eens goed in je kasten en gooi alles weg wat geraffineerde suikers bevat zoals chocolade, koekjes, snoep, confituur enzoverder. Ook kant-en-klare maaltijden kunnen in de vuilnisbak want die bevatten stiekem veel suiker. Gooi alles bewust weg en neem jezelf voor dit niet meer te kopen. Als je vrijwel geen voeding met suiker meer in huis hebt, kan je er ook niet naar grijpen. Zo simpel is het!
Let wel op: suiker is te vinden onder verschillende namen. Check de etiketten dus niet alleen op het woord suiker, maar ook op woorden zoals dextrose, glucose-fructosestroop, fructose, fructosestroop, glucosestroop, siroop, melasse enzoverder. Naast producten met suiker zijn er ook producten in je lichaam die zich gedragen als suiker, namelijk enkelvoudige koolhydraten. De volgende producten gedragen zich als suiker in je lichaam: brood, aardappelen, rijst, pasta, couscous, bloem, bladerdeeg, frietjes, chips en ga zo maar door. Je hoeft deze producten niet helemaal te schrappen. Eet ze bij voorkeur minder vaak, maak de porties kleiner en eet meer groenten.
4. Suiker vervangen door gezonde tussendoortjes
Vaak heeft suikerverslaving te maken met tussendoortjes. Ben jij iemand die makkelijk naar chocolade, snoep en koekjes grijpt als tussendoortje? Suiker vervangen door gezonde tussendoortjes is al een hele grote stap. Fruit is goed, zolang je je aan maximum twee stuks fruit per dag houdt (200 gram per dag). Bananen en druiven kan je beter vermijden want deze fruitstukken bevatten meer natuurlijke suikers dan ander fruit. Ook snackgroenten zoals snacktomaatjes en schijfjes komkommer zijn ideaal als tussendoortje. Of wat denk je van een heerlijke groentesoep? Bereid je goed voor zodat je niet verleid wordt door allerlei lekkere snacks om je heen. Door iedere dag fruit en/of groenten mee te nemen naar je werk, is de kans veel kleiner dat je om 10 uur al aan de snoepautomaat staat.
5. Kies voor puur en natuurlijk eten
Probeer een aantal weken zo puur en natuurlijk mogelijk te eten. In het begin zal je eten misschien wat flauw smaken, maar dat komt door je suikerverslaving. Gun jezelf de tijd om hieraan te wennen. Je zal snel genoeg merken dat je smaak verbetert en dat je eigenlijk geen suiker nodig hebt. Maak gezonde keuzes en zet veel gezonde producten op je boodschappenlijstje. Zowel als hoofdmaaltijd (ontbijt, lunch, avondeten) als tussendoortjes. Eerst zal je hier nog heel bewust mee bezig zijn, maar na een tijdje zal gezond eten een belangrijk deel van je levensstijl worden!
De eerste weken zijn het moeilijkste, maar daarna ben je fitter, energieker, gezonder en misschien zelfs slanker! Allemaal door minder suiker te eten en voor gezonde voeding te kiezen. En nogmaals: het is niet zo dat je nooit meer suiker mag eten, het belangrijkste doel is dat je van je suikerverslaving af komt. Wij wensen je alvast veel succes!
Lees ook: 10 redenen waarom jij altijd honger hebt