De laatste jaren heeft de overheid een en ander gedaan om zwartwerk en de hoeveelheid zwart geld terug te dringen. De nieuwe wet op de deeleconomie en de invoering van dienstencheques zijn daar slechts twee voorbeelden van. Om het zwart geld toch weer te witten, kan je eveneens zwart geld regulariseren. Hierop dien je dan wel een boete te betalen.
Het idee achter zwart geld regulariseren
Zwart geld regulariseren is voor de regering een ideale manier om extra begrotingsbudget binnen te halen. De regering-Di Rupo noemde het in 2013 nog «de allerlaatste keer», maar we hoeven vast niet te zeggen dat ook de volgende regering-Michel watertandde bij de amnestieregeling voor zwart geld.
Wat Vlaamse materie betreft, heb je nog tijd tot eind 2020 om jouw zwart geld te regulariseren. Het gaat hier bijvoorbeeld om ontlopen registratiebelasting. En of ik nu minimaal of maximaal moet schrijven voor ‘eind 2020’ zal pas achteraf duidelijk worden. Voor federale belastingen is bovendien geen einddatum voorzien. Wel stijgt de boete elk jaar met 1%, hoewel Gerd D. Goyvaerts eerder in De Tijd al aanhaalde dat het niet die stijging is dat motiveert maar wel de eventuele strafrechtelijke gevolgen.
Zwart geld regulariseren: praat erover met jouw advocaat
Of het zwart geld regulariseren voor jou een slimme zet is of niet, is afhankelijk van de concrete situatie. De advocaat zal steeds een fraudeprofiel opstellen en inschatten hoe groot het risico op een eventuele vervolging is, waarna hij of zij een advies zal uitbrengen. Dat advies hoef je niet automatisch op te volgen en op de advocaat rust ook geen meldingsplicht. Uiteraard is het volgen van het advies van jouw advocaat wel steeds een aanrader.
Omdat het een complexe materie betreft laat je best een fiscaal advocaat bij de Belastingdienst zwart geld aangeven. Weet overigens dat voorafgaand aan het indienen van een dossier al snel zes maanden verloren kan gaan, vaak ten gevolge van de communicatie met de bevoegde diensten.
Zwart geld aangeven: zoveel kost het je
Zoals eerder gezegd stijgt de boete elk jaar met 1%. In 2019 zal zwart geld regulariseren in principe in een boete resulteren van 24%, tenzij het gaat om fiscaal verjaarde kapitalen waarbij het tarief 39% bedraagt. Waarom je dergelijk fiscaal verjaarde kapitalen alsnog zou aangeven? Omdat fiscaal verjaring nog niet gelijk staat aan strafrechtelijke verjaring: men kan het dossier nog steeds overmaken aan het parket om je te vervolgen.
Wat na zwart geld aangeven?
Na de aangifte van het zwart geld zal eenzelfde ambtenaar het dossier afhandelen. Nadien volgt de uiteindelijke uitnodiging tot betaling. Gaat het om een gemengd dossier? Dan ontvang je zowel een uitnodiging van de federale als van de Vlaamse belastingdienst.
Na betaling ontvang je vervolgens een regularisatieattest en verdwijnt het dossier ergens in de archieven van het Contactpunt. Geen zorgen: ook na het archiveren blijft het beroepsgeheim gegarandeerd. Derden zullen nooit inzage krijgen in het dossier. Enkel het parket en de Antiwitwascel mogen wel vragen dat een dossier van onder het stof wordt gehaald, vaak louter om na te gaan of het geld al dan niet werd geregulariseerd. Gelukkig zit je dan veilig.