Eten invriezen en ontdooien: het lijkt misschien eenvoudig, maar toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Daarom delen we in dit artikel een overzicht met acht veelvoorkomende fouten wat betreft eten invriezen. Wat kun je niet invriezen? Mag je warm eten invriezen na koken? Door de volgende fouten te voorkomen, benut je je voeding én diepvriezer optimaal!
1. Eten invriezen in de originele verpakking die niet luchtdicht is
Heb je in de supermarkt vlees gekocht wat je binnenkort pas wilt klaarmaken en eten? Dan is het natuurlijk makkelijk en minder tijdrovend om het vlees in de originele verpakking in de diepvriezer te stoppen. Echter is lucht heel slecht voor je diepvriesproducten. Niet iedere verpakking is luchtdicht en geschikt om in te vriezen. Daarom ruil je de originele verpakking dus beter om voor een luchtdicht exemplaar, bijvoorbeeld een stevige bewaardoos of een hersluitbaar plastic zakje. Op die manier voorkom je dat je eten bederft!
2. Je diepvriezer is te vol of te leeg
Prop jij je diepvriezer al snel te vol? Hiermee kan je de ventilatie blokkeren, met temperatuurschommelingen als gevolg. Dit is slecht voor de houdbaarheid van je eten. Houd daarom zeker een aantal centimeter rond de ventilatie vrij. Echter is een te lege vriezer ook geen goed idee. Deze kan voor een serieuze temperatuurstijging zorgen zodra je de deur opent. Het is dus een kwestie van een middenweg vinden: niet te vol en niet te leeg.
3. Bewaardozen en/of zakjes zijn niet goed afgesloten
Bewaardoosjes of zakjes zijn ontzettend handig om eten in te vriezen, maar het is dan wel belangrijk dat je ze goed afsluit. Wanneer je dit niet doet, kan er een ‘freezer burn’ ontstaan. Oftewel: een aanslag van bevroren waterdamp op je product. Hierdoor gaat de kwaliteit van je voeding achteruit. Zorg er dus voor dat alles goed verpakt is. Nog een bijkomende tip: wanneer je eten in een bakje bewaart, vul dit dan niet tot aan de rand. Eten dat bevriest, zet altijd nog een beetje uit. Geef het dus nog een beetje ruimte.
4. Geen organisatie in je diepvriezer
Dikwijls blijft voedsel te lang in de diepvriezer liggen, simpelweg omdat mensen vergeten dat ze het erin hebben gestopt. Dat is niet zo vreemd, want het is natuurlijk een hele opgave om de inhoud van alle bakjes en zakjes te onthouden. Wanneer je al het voedsel door elkaar heen gooit, raak je het overzicht kwijt en weet je na een tijdje niet meer wat je allemaal hebt. Heb je een diepvriezer met verschillende delen? Maak daar dan gebruik van door ieder compartiment voor een specifiek doel te gebruiken: groenten bij groenten, de ene lade voor vlees, de andere voor diepvriesfruit enzoverder.
5. Je labelt niet
We zeiden het hierboven al: structuur in de diepvriezer is heel belangrijk. Door alle bewaardozen en zakjes goed te labelen, voorkom je dat je bijvoorbeeld een bakje spaghettisaus ontdooit, terwijl je eigenlijk een bakje chili con carne nodig had. Met een watervaste stift kan je gemakkelijk op diepvrieszakjes schrijven. Bewaardozen kan je dan weer makkelijk labelen met stickers. Bedenk een systeem dat voor jou goed werkt.
Noteer ook altijd een datum op iedere bewaardoos of zakje. Je denkt misschien dat alles houdbaar is in de vriezer, maar dat klopt niet. Na een tijdje kan het eten zijn smaak en textuur verliezen, of zelfs bederven!
6. Je ontdooit voedsel op kamertemperatuur
Wanneer je rauw vlees, kip of vis op kamertemperatuur ontdooit, bestaat het risico dat het reeds besmet is met bacteriën nog voordat het helemaal ontdooid is. Daarom kan je beter eten ontdooien in de koelkast. Haal het eten ongeveer 24 uur op voorhand uit de vriezer zodat het goed kan ontdooien. Heb je weinig tijd en moet het sneller gaan? Dan kan je je microgolfoven gebruiken of het product ontdooien in koud water. Gebruik nooit warm water om eten te ontdooien!
7. (Diepvries)groenten ontdooien: wel of niet?
Je verwacht het misschien niet, maar diepvriesgroenten zijn even gezond als verse groenten. Diepvriesgroenten worden na de oogst direct geblancheerd en diepgevroren. Hierdoor gaan er weinig vitaminen en mineralen verloren. Gebruik je verse groenten? Laat deze dan niet te lang liggen of vries ze direct in voordat ze hun versheid verliezen. Ingevroren groenten hoef je voor gebruik niet te ontdooien. Wanneer je ze direct kookt of stooft, blijven ze zelfs een stuk steviger.
8. Warm eten invriezen
Eten invriezen na koken, mag dat? Als je lauw of warm eten in de vriezer plaatst, zorgt dit voor extra ijsvorming. Daarom kan je beter geen warme, bereide gerechten invriezen. Laat het een uurtje of twee afkoelen buiten de koelkast, en laat het daarna nog even verder afkoelen in de koelkast. Pas daarna kan je de maaltijden invriezen.
Lees ook: Minder zout eten: 5 tips op een rijtje!