Als zelfstandige moet je zowel in offline als online marketing investeren. Maar als starter heb je misschien niet zo’n grote budgetten en wordt flyeren al snel een dure aangelegenheid. Tijd heb je meestal nog wel en dat is je belangrijkste investering. Wil je besparen op het flyeren? Dan is het zelf doen de boodschap. En gelukkig is dat ook gewoon mogelijk.
# 1. Zelf flyers ontwerpen
Voor je flyers hoef je heus geen grafisch ontwerpbureau in te schakelen. Er bestaan talloze tools waarmee je eenvoudig zelf flyers ontwerpt en waarbij je meteen ook een aantal rechtenvrije afbeeldingen krijgt voorgeschoteld. Handig, want dan moet je geen dure licenties kopen voor stockfoto’s en blijft ook de professionele fotograaf achterwege. Uiteraard kan je wel nog steeds je eigen logo en foto’s uploaden. Heb je zelf een professionele camera en weet jij wel wat van goede kiekjes schieten? Ga dan vooral zelf even aan de slag en maak de perfecte foto voor je flyer! Dankzij online flyers drukken kan je hoe dan ook veel besparen. Durf daarbij wel altijd te vergelijken, niet alleen tussen drukkerijen onderling maar ook tussen de verschillende oplagen.
# 2. Zelf versnijden
Tijdens het vergelijken heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat de prijs per vierkante centimeter toeneemt naarmate je kiest voor een kleinere flyer. Zo is een flyer op A3-formaat niet zomaar vier keer duurder dan een flyer op A5-formaat. Onlogisch is dat niet want in de drukkerij moeten ze bij kleinere formaten ook extra versnijden. Daarom kan je er voor kiezen om de flyers zelf te versnijden en de grotere formaten te laten leveren. Het is dan wel een beetje extra werk, maar je kan toch vrij eenvoudig besparen op je flyers.
# 3. Zelf je teksten schrijven
Een goede copywriter is niet goedkoop terwijl jij als geen ander je zaak kent en het allemaal misschien wel beter kunt verwoorden. Heb je geen gevoel voor taal? Schrijf dan zelf je teksten en laat het even nalezen door een ervaren editor. Dat is vaak veel goedkoper dan meteen je teksten volledig te laten schrijven.

# 4. Zelf flyers uitdelen
Er bestaan firma’s die voor jou flyers uitdelen op hotspots, maar dat is vaak geen goedkope aangelegenheid. Eigenlijk kan je dan beter jobstudenten inschakelen. Heb je zelf tijd? Trek dan die perfecte jeansbroek aan en steek zelf de handen uit de mouwen. Er is niks moeilijks aan flyers uitdelen, maar informeer natuurlijk vooraf wel even bij de gemeente. Vaak moet je wel met een aantal regels rekening houden, bijvoorbeeld door voldoende vuilnisbakken te voorzien en de flyers die op de grond terechtkomen op te ruimen.
# 5. Kies voor goedkopere locaties
In veel gemeenten mag je niet zomaar flyeren en moet je vooraf een aangifte indienen en toestemming verkrijgen. Daarbij wordt natuurlijk ook een belasting geheven. In Antwerpen gaat het bijvoorbeeld om 12 euro per dag per persoon, terwijl het in Gent afhankelijk is van het aantal flyers en je al begint te rekenen bij 38 euro. Wil je bovendien aan stations flyeren? De stationsomgeving is een privédomein en daar mag je dus niet zomaar flyeren. Ook hier moet je eerst even contact opnemen met de NMBS en krijg je hoge prijskaartjes voorgeschoteld.
Eigenlijk laat je dure flyerplekken dus maar beter achterwege, het sop is de kool niet waard. Ga in de plaats daarvan op zoek naar leuke locaties waar je niet met torenhoge belastingen of kosten krijgt af te rekenen. Ook in kleinere gemeenten is er per slot van rekening altijd wel wat traffic. En zo ontdek je ook meteen nog eens een nieuwe plek!