Duurzame mode is meer dan alleen het ecologisch aspect. Het moet ook eerlijk geproduceerd worden en arbeiders moeten een eerlijk loon krijgen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want deze biljoenensector behoort tot een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Tien procent van de totale CO2-uitstoot gaat bijvoorbeeld naar de mode-industrie. Wie volop de duurzame kaart wil trekken, komt vaak bedrogen uit. Greenwashing noemen we dat dan.
Kleding van natuurlijke materialen
Wel vaker geven fabrikanten aan dat ze enkel natuurlijke materialen gebruiken. En natuurlijk laat je synthetische vezels maar beter links liggen. Die zijn namelijk gemaakt van petroleum en heel vervuilend. Het gaat dan bijvoorbeeld om polyester. Of natuurlijke materialen veel beter zijn? Over het gebruik van natuurlijke materialen valt er wel wat te vertellen. Het telen van planten wil vaak zeggen dat landbouwers worden uitgebuit. Daarnaast mismeestert men de grond en wordt er veel water verspild. Enkel keurmerken kunnen het tegendeel echt bewijzen.
Het ene natuurlijke materiaal is bovendien het andere niet. Vergelijk bijvoorbeeld even een bamboe boxershort met een katoenen boxershort. Per vierkante meter verbouwt men tot 10 keer meer bamboe dan katoen. Voor 1 kilogram katoen heb je dan nog eens 8.000 liter water nodig, terwijl bamboe niet kunstmatig wordt bewaterd.
Geef hoe dan ook de voorkeur aan natuurlijke vezels die zonder ingewikkelde chemische processen naar textiel om te zetten zijn. Voorbeelden daarvan zijn hennep of vezels die van de ananasplant afkomstig zijn. Wat het ecologisch aspect betreft, krijgen ze de voorkeur. Daartussenin heb je overigens nog de semisynthetische stoffen. Deze natuurlijke grondstoffen hebben wel eerst chemische processen nodig alvorens het in kleding kan worden omgezet. Het gaat dan bijvoorbeeld om sojavezels. Ze zijn net iets minder ecologisch, maar natuurlijk nog steeds beter dan synthetische vezels.
Let op met gerecyclede kleding

Kleding van gerecycleerd polyester doet het vaak heel goed. Natuurlijk is dat beter voor het milieu dan een nieuwe fleece die voor 100% uit pet (polyethyleentereftalaat) gemaakt is, maar om het duurzaam te noemen … 35% van de microplastics die in de oceanen drijven zouden afkomstig zijn van het wassen van synthetisch textiel. Dat je truitje gemaakt is van gerecycled polyester wijzigt daar niks aan. Hetzelfde geldt trouwens voor dat tweedehands truitje uit de Kringwinkel. Het is een manier om geld te besparen, dat wel, maar duurzaam is het pas echt wanneer zulke stoffen achterwege worden gelaten.
Het verhaal achter de kledingcontainers
Het beste advies is misschien nog om je eerst even af te vragen of je al die kleding wel echt nodig hebt. Kan je dat ander truitje niet een jaartje langer dragen of moet altijd het nieuwste en het hipste in je kast hangen hebben? Neen, verduik je niet achter het dumpen van je afgedankte kleding in kledingcontainers. Veel van die kleding gaat immers via opkopers naar Afrika. Hupsakee, een vervuilend containerschip op. En daar in Afrika hebben ze er intussen genoeg van. Ze krijgen zelfs voor spotprijzen je kleding niet aan de man en het wordt er na een lange en vervuilende reis gewoon gedumpt. En uiteraard kunnen de lokale kledingmakers helemaal niet opboksen tegen onze goedkope afdankertjes. Jij een goed gevoel en zij het afval, zo gaat dat dan.