Seksuele voorlichting kinderen – In de lagere school ontwikkelen kinderen hun eerste seksuele gevoelens, al is dat natuurlijk nog heel onschuldig. Maar dan is het zover: hét moment waarop je tiener je ineens vragen stelt over seks. De ene ouder heeft hier geen problemen mee, terwijl de andere ouder het vreselijk vindt. Behoor jij tot de laatste categorie? Dan zal je deze sexuele voorlichting tips goed kunnen gebruiken. Lees mee!

1. Seksuele voorlichting kinderen: zap niet weg
Je kent het waarschijnlijk wel: je kijkt televisie met je partner en kinderen en er komt een seksueel getinte scène voor tijdens de film. Een passionele zoen of een naakt lichaamsdeel is al genoeg om blozende wangen te krijgen en ongemakkelijk te giechelen. Onze gouden tip? Zap niet weg, tenzij het echt te expliciet wordt natuurlijk. Hoe normaler je hiermee omgaat als ouder, hoe normaler je kind het zal vinden om hier openlijk over te praten en er vragen over te stellen.
2. Sexuele voorlichting kinderen: informeer je kind op tijd
Seksuele voorlichting is belangrijk, liefst al tijdens de laatste jaren van de lagere school. Zo willen tienermeisjes graag weten wat menstruatie precies inhoudt, voordat het ineens zover is. Door je dochter hierover goed te informeren, bespaar je veel ongemakkelijke situaties. Zorg dat je alvast tampons of maandverbanden in huis hebt en dat je dochter ook weet waarvoor ze dienen. Bij jongens is het alvast een goed idee om hen voorzichtig in te lichten over hun eerste ‘natte droom’ en hen te vertellen dat dit heel normaal is. Rond de leeftijd van acht à tien jaar kan je zo’n dingen al voorzichtig bespreken met je kind.
3. Seksuele opvoeding: houd rekening met hoe je kind is
Wanneer het gaat om sexuele voorlichting kinderen, is het belangrijk dat je rekening houdt met de persoonlijkheid van je kind. Sommige kinderen zijn al heel vroeg seksueel actief of nieuwsgierig, terwijl het bij andere kinderen veel later komt. Probeer te weten te komen hoe het er bij je eigen kind aan toe gaat. Volg hierbij je moederinstinct en probeer zeker niets te forceren.
4. Maak je kind duidelijk dat je een luisterend oor bent
Het is belangrijk dat je tiener zich veilig voelt, want alleen dan zal hij of zij over liefdes- of seksuele gevoelens praten. Maak je kind duidelijk dat je altijd bereid bent om te luisteren en dat het zich niet hoeft te schamen. Als ouder is het belangrijk dat je grenzen aangeeft over wat normaal en niet normaal is, maar dit hoeft heus niet als een preek over te komen. Indien dit wél het geval is, is de kans klein dat je tiener zich nog eens openstelt voor jou.
5. Creëer een comfortabele situatie
Vind je seksuele voorlichting kinderen spannend? Probeer het gesprek dan zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Ga bijvoorbeeld een gesprek aan wanneer jullie samen afwassen. Op zo’n moment zijn jullie allebei bezig en komt het niet zo ongemakkelijk over als wanneer je met je tiener aan tafel zit en hem of haar recht in de ogen kijkt.
6. Zorg voor een realistisch beeld
Bij sexuele voorlichting is het belangrijk om je tiener duidelijk te maken dat pornofilms geen realistische beelden zijn. Dikwijls zijn ze te onrealistisch of extreem. Ook hierbij hou je in je achterhoofd wat er in de maatschappij de norm is. Vind je het als ouder moeilijk om dit concreet te bespreken of maakt het je onzeker? Dan is het wellicht een goed idee om een boekje seksuele voorlichting in huis te halen. Of zoek eens naar spelletjes seksuele voorlichting om het onderwerp bespreekbaar te maken.
7. Laat het niet alleen aan school over
De seksuele voorlichting basisschool is er de afgelopen jaren zeker op vooruitgegaan, in vergelijking met bijvoorbeeld tien jaar geleden. Echter is dit niet genoeg als het om seksuele opvoeding gaat. Vraag je kind eens wat het al heeft geleerd op school en wat niet, en ga hier verder op in. Op die manier kan je aanvullen waar het nodig is.
8. Introduceer programma’s zoals ‘De dokter Bea show’
‘De dokter Bea show’ is een programmareeks op Ketnet over seksuele voorlichting kinderen, dit op een laagdrempelige manier. Laat je kind gerust naar zulke programma’s kijken. Ze zijn heel leerrijk, maar vergeet niet om het juist te kaderen. Het is niet omdat je kind naar dit programma kijkt, dat je verder niets meer moet zeggen over sexuele voorlichting. Zo’n programma is een fijne aanvulling op de gesprekken die ouders en school met het kind kunnen hebben.
9. Houd rekening met de seksuele voorkeur
Dan onze laatste maar niet onbelangrijke tip: houd rekening met de seksuele voorkeur van je kind. Het kan immers altijd dat je kind verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht. Of misschien wil je kind wel tot het andere geslacht behoren (transgender). In zo’n geval kan je als ouder niet meer doen dan er voor hem of haar te zijn en het gevoel te geven dat alles bespreekbaar is binnen jullie gezin.
Lees ook: 4 tips om te seksen eenmaal je kinderen hebt