Een parketvloer heeft natuurlijk veel voordelen. Vooral de warme uitstraling weet velen te bekoren, terwijl het ook nog eens in de meest uiteenlopende soorten en kleuren te verkrijgen is. Het is en blijft een kwalitatief natuurproduct, maar net zoals alle andere vloeren kent het ook nadelen. Zo is het zeker niet de goedkoopste vloer, vergt het best wel wat onderhoud en moet je regelmatig opnieuw een afwerkingslaag aanbrengen. Niet jouw ding? Dan zijn er ook alternatieven.
Laminaatvloer
Veel mensen kiezen voor laminaat omdat het goedkoop is, zeker in vergelijking met parket, maar het heeft zeker nog een aantal andere voordelen. Zo is een laminaatvloer eenvoudig te leggen, is het nagenoeg vrij van onderhoud en ook gewoon heel duurzaam. Een nadeel is dan weer dat een laminaatvloer niet meteen geluiddempend is, waardoor je toch maar beter een ondervloer aanbrengt. Volgens sommigen ziet het er ook minder knus uit dan een parketvloer, maar dat is natuurlijk een persoonlijke mening.
Vinylvloer
Een vinylvloer wordt gemaakt van kunststof en is hierdoor in diverse designs te verkrijgen. Er zijn bijvoorbeeld vinylvloeren met een houtdesign dat sterk doet denken aan laminaat of parket. Daarnaast is vinyl goedkoop, onderhoudsarm en kan het ook nog eens goed tegen vocht. Bovendien kan je een vinylvloer gewoon boven een bestaande vloer aanbrengen en hoef je die niet eerst uit te breken. Net zoals bij een laminaatvloer is het echter wel aangeraden om eerst een geluiddempende laag aan te brengen. Ook een isolerende onderlaag is toch wel een must. Omdat het van kunststof wordt gemaakt, is het daarenboven niet meteen de meest milieuvriendelijke oplossing.
Linoleumvloer
Een linoleumvloer is een milieuvriendelijke vloer die volledig biologisch afbreekbaar is. Linoleum is een natuurproduct dat onder andere van lijnzaadolie en hars wordt gemaakt. Een linoleumvloer is verder heel slijtvast, hygiënisch en eenvoudig te reinigen. Niet voor niets zien we linoleumvloeren veelvuldig in rusthuizen verschijnen. Ze zijn ook nog eens antistatisch en hebben uitstekende geluiddempende eigenschappen. In alle opzichten lijkt het wel om een droomvloer te gaan, maar net zoals bovenstaande vloeren hebben ze ook nadelen. Het belangrijkste nadeel is misschien nog wel het prijskaartje dat toch wel aan de hoge kant is. Ook het plaatsen van een linoleumvloer is niet eenvoudig, waardoor je een beroep moet doen op een vakman die ook zelf weer met een rekening komt aankloppen.
Tegelvloer
Ten slotte zijn er natuurlijk de alom bekende tegelvloeren. Hier heb je eigenlijk heel veel keuzes. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een granietvloer of het houden bij keramische tegels. Tegelvloeren zijn onderhoudsvriendelijk, niet bijster duur en watervast. Hierdoor ga je eenvoudiger even met de dweil rond en is het niet zo erg als de badkamervloer nat is. Het warme en knusse gevoel van bovenstaande vloeren mis je wel een beetje, maar dat weet vloerverwarming goed op te lossen. Wel blijft het lastig om zelf een tegelvloer te leggen en ook hier kost een expert natuurlijk geld.