Een inloopdouche is modern, zorgt voor een open gevoel, verbruikt minder water en is ook geschikt voor kleinere badkamers. Het hoeft niet te verbazen dat ze steeds vaker de vrijstaande baden vervangen. Toch zijn ze soms ook een reden voor frustratie. Vraag dat maar aan de vaders die elke ochtend opnieuw blasfemeren over de natte badkamervloer. Ben ook jij dat zo beu als koude pap? Dan kan je ook overwegen om preventief in te grijpen. De badkamervloer droog houden hoeft immers helemaal niet zo moeilijk te zijn, zoals onderstaande vier tips aantonen.
# 1. Plaats een douchewand
Een eerste manier om nat gespetter in de badkamer te voorkomen, is door een douchewand te plaatsen. Een douchewand tot aan het plafond biedt de beste bescherming, maar niet iedereen vindt dat even mooi staan. Dan kan je misschien een lagere douchewand plaatsen, maar houd er dan wel rekening mee dat een hoogte van 150 centimeter en een breedte van 90 centimeter toch echt de minimumafmetingen zijn. Schenk overigens niet alleen aandacht aan een enkele wand, want ook de zijkanten kunnen vaak afscherming gebruiken. De praktijk leert dat kleine glazen hoekjes van zo’n dertig tot veertig centimeter al ruimschoots voldoende zijn om de badkamer droog te houden.
# 2. Kies de juiste douchekop
Een plafonddouchekop die voldoende breed is om het hele lichaam te bevochtigen, maakt het douchen misschien wel wat leuker maar is toch vooral onpraktisch. Als je het wellnessgevoel in huis wil halen, moet je achteraf ook niet mopperen over een natte badkamervloer. Hoofd- en plafonddouches zijn zelden een aanrader. Een klassieke handdouche met stang is een beter idee, maar een regendouche die recht omlaag stroomt kan zeker ook door de beugel. Vergeet dan wel niet om de douchekop tijdig te ontkalken om te vermijden dat de straaltjes in alle richtingen gaan spuiten. Het is eveneens een goed idee om de waterdruk goed af te stemmen om spatten te voorkomen.
# 3. Plaats een goede afwatering
Het is belangrijk dat het water in de juiste richting afvloeit. Daarvoor is een twee centimeter per meter verval noodzakelijk. Een brede douchegoot krijgt hierbij de voorkeur. Let er wel op dat de douchegoot een voldoende hoog debiet heeft. Vaak raadt men een debiet van 0,6 liter per seconde aan, maar zeker bij de grotere regendouches is een debiet van 1 liter per seconde of hoger toch echt wel aan te raden. Onderhoud uiteraard ook tijdig de douchegoot en verwijder zeepresten en haartjes om ervoor te zorgen dat het water altijd goed blijft weglopen.
# 4. Plaats een douchedorpel
Indien het niet mogelijk is om een helling van zo’n 2% te plaatsen, maak je best gebruik van een douchedorpel. Zo’n dorpel plaats je aan de opening van de inloopdouche waardoor er geen water naar de rest van de badkamer kan stromen. Zo’n douchedorpel hoeft niet al te hoog te zijn, vaak volstaat een subtiele verhoging van enkele millimeters al ruimschoots. Hoger kan, maar daar is niet elke kleine teen even gelukkig mee. Anderzijds heb je dan weer wat om over te mopperen aan de ontbijttafel.