Als spaarder die het maximale uit z’n spaargeld wil halen, zijn het geen eenvoudige tijden. Al zeker niet indien je gelijktijdig ook het risico hoopt te beperken. Zelfs de hoogste rente op een spaarboekje kan ons maar moeilijk bekoren. Een beleggingsplan is volgens velen een ideaal alternatief. Toch kent zo’n beleggingsplan zowel voor- als nadelen. Maar wat is nu het interessantst: een spaarboekje of een beleggingsplan? Veel blijkt afhankelijk te zijn van de concrete situatie.
Het hoogste rendement: het beleggingsplan (misschien)
De prijs voor de spaarrekening van het jaar ging in 2018 naar CKV, hoewel hun spaarboekje eind 2018 nog maar een basisrente van 0,1% en een getrouwheidspremie van 0,4% toekende. Toch lag de rente die men er in 2018 kon genieten tot zes keer hoger dan bij andere banken. Anderzijds is het een peulenschil ten opzichte van de rendementen die sommige investeerders op de beleggingsmarkt behalen.
Wil je vooral het hoogste rendement nastreven? Dan kies je maar beter voor een beleggingsplan. Natuurlijk is een en ander hier onzeker, maar gelukkig kan je binnen bepaalde grenzen zelf het risico bepalen. Over het algemeen zal je hier rendementen behalen die, in tegenstelling tot de rente op het spaarboekje, hoger liggen dan de inflatie. Toch is dat geen vaststaand feit.
Het kleinste risico: het spaarboekje
Zijn het niet de hoge rendementen die jou kunnen overtuigen maar heb je liever zekerheid? Dan zit je bij het spaarboekje veilig. Het Europese depositogarantiestelsel voegt er immers een extra veiligheidslaag aan toe. Bij een beleggingsplan kan je wel kiezen voor een defensief plan, maar ook dan kan je nog steeds verlies boeken. Bij een spaarboekje heb je dat risico niet, tenzij je de inflatie in rekening brengt natuurlijk.
De grootste flexibiliteit: het spaarboekje
Bij een beleggingsplan stort je gespreid geld in het plan. Het gaat om beperkte bedragen waardoor het heel toegankelijk is. De meeste internetbanken rekenen geen instapkosten aan, terwijl dat bij fysieke banken tot 2,5% kan oplopen. Hetzelfde geldt voor uitstapkosten, hoewel ook internetbanken steeds vaker uitstapkosten aanrekenen indien je binnen een bepaalde periode uit het plan stapt. Hiernaast moet je ook rekening houden met de markt: sommige momenten zijn nu eenmaal beter om uit te stappen dan andere. Hierdoor is een beleggingsplan weinig flexibel.
Van een spaarboekje kunnen we in principe het tegendeel beweren. Hier kan je immers veel eenvoudiger geld opnemen. Anderzijds kan het wachten op de getrouwheidspremie alsnog beperkingen opleggen. Bovendien moet je er rekening mee houden dat er steeds meer niet-gereglementeerde spaarboekjes zijn die een opzegtermijn opleggen. Vaak is de rente van zo’n spaarboekje dan hoger, maar is het wel minder flexibel.
Conclusie: wat is nu het beste?
Zoals eerder gesteld is een pasklaar antwoord niet mogelijk. Wil je gewoon ergens jouw geld veilig deponeren, van een rente genieten en het bovendien zonder veel poespas of kosten kunnen opvragen? Dan is een spaarboekje de beste keuze.
Lees ook: Zo krijg je het geld van een slapende rekening terug
Wil je daarentegen van een mooi rendement genieten zonder al te veel kennis te moeten hebben over financiële markten? Mag daar een hoger risico tegenover staan en heb je het geld niet meteen nodig? Dan zal het beleggingsplan het voortouw nemen.