Eind 2018 was er nog ongeveer 16 miljard Belgische frank in omloop. Een groot deel ervan is waarschijnlijk verloren gegaan of meegenomen door toeristen, maar ieder jaar opnieuw zijn er nog mensen die de oude munten en bankbiljetten terugvinden. Vaak ten gevolge van een erfenis, waarbij grootmoeder al jaren in het rusthuis verbleef en de kluis nooit meer geopend werd. Maar kan je nog wat met die Belgische frank en kan je de munten en oude bankbiljetten inwisselen? Hieronder vind je de noodzakelijke informatie.
Belgische frank inwisselen zonder aangifte van oorsprong
Bedragen tot 120.000 BEF kan je gewoon inwisselen aan de loketten van de Nationale Bank. Het bedrag in euro krijg je dan meteen cash mee. De regeling is beperkt tot bankbiljetten. Oude Belgische munten inwisselen kan je er dus niet doen.
Bovendien kan je er niet alle oude bankbiljetten inwisselen. Het gaat enkel om de biljetten die na 1944 werden uitgegeven en om een aantal bijzondere biljetten. De volledige lijst met inwisselbare biljetten vind je terug in dit bestand van de Nationale Bank. Overigens zijn er een aantal muntbiljetten zoals deze van 20 en 50 frank die door de schatkist en niet door de Nationale Bank werden uitgegeven. Ook deze oude bankbiljetten inwisselen kan niet.
Oude bankbiljetten inwisselen per post
Indien het bedrag lager is dan 120.000 BEF per persoon per maand, kan je ook per post de oude bankbiljetten inwisselen. De tegenwaarde wordt dan op jouw bankrekening overgeschreven. De inwisselbaarheid is identiek met de hierboven beschreven regels. Je dient hiervoor de oude bankbiljetten te verzenden naar de Nationale Bank van België (Hoofdkas, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel) en dit formulier in te vullen en te ondertekenen. Vergeet ook niet een kopij van de identiteitskaart toe te voegen. Enkel bij een complete aanvraag zal men de Belgische frank inwisselen.
Oude bankbiljetten inwisselen met aangifte van oorsprong
Van zodra het totale bedrag oploopt tot meer dan 120.000 BEF, moet er een aangifte van oorsprong worden ingevuld. Zonder zo’n aangifte kan een grote som Belgische frank inwisselen niet. In de aangifte moet de oorsprong (beroepsmatig, gift, erfenis of andere oorsprong) en de eventuele oorzaak van beschadiging worden ingevuld. Eveneens moet een kopij van het identiteitsbewijs worden afgeleverd. Inwisselen tot 400.000 BEF kan gewoon aan het loket van de Nationale Bank. Is het bedrag hoger, dan kan je enkel uitgesteld Belgische frank inwisselen en krijg je het bedrag niet meteen mee.
De inwisselbaarheid is verder identiek met hetgeen eerder beschreven werd: je kan een aantal oude bankbiljetten inwisselen, maar Belgische frank munten inwisselen kan niet.
Oude Belgische munten inwisselen
In tegenstelling tot oude bankbiljetten inwisselen, kan Belgische frank munten inwisselen niet bij de Nationale Bank. Ook de metaalwaarde van de eerder recente munten die gemaakt werden van coupronikkel, is heel beperkt. Enkel bij heel grote hoeveelheden brengt dat iets op.
Toch hebben oude Belgische munten nog steeds een verzamelwaarde. Het gaat dan vooral om de echt oudere zilveren of gouden munten en de munten uit Belgisch-Congo. Natuurlijk heb je wel enige kennis nodig om de waardevolle en de waardeloze stukken van elkaar te onderscheiden, maar daarvoor bestaan er dan weer speciale gidsen voor muntverzamelaars. Haal er één in huis of vraag aan een lokale specialist of je er niet even één mag lenen. Zo kan ook jij misschien jouw oude Belgische munten inwisselen voor een mooie geldsom.