We hebben al een paar flinke hittegolven achter de rug, en ook de komende periode krijgen we nog warme temperaturen. Zo’n zomers weer is ideaal om een dagje naar het strand te gaan of om een namiddagje te chillen in de tuin. Weet wel dat als je wil genieten van de zon, je je goed moet beschermen. Ieder jaar opnieuw laten mensen zich verrassen door de zon, met als gevolg een kreeftrode huid. Zo’n rode huid ziet er niet alleen lelijk uit, maar het kan ook veel pijn doen. Daarnaast krijg je meer kans op vroegtijdige veroudering, rimpels en zelfs huidkanker. De volgende keer kan je dus maar beter veilig zonnen. Hoe kan je veilig zonnen? Wij geven je 10 tips!
Veilig zonnen: 10 tips om optimaal van de zon te genieten
1. Kies de juiste zonnebrandcrème
Zonnen zonder zonnebrand? Dat kan écht niet! Veilig zonnen begint met het kiezen van de juiste zonnebrandcrème. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. In de drogisterij zie je vaak een schap vol met zonnebrandcrèmes waardoor je gewoon niet meer weet welke crème je moet kopen. Het eerste waar je moet op letten bij het kopen van zonnebrand is dat het product je huid beschermt tegen zowel UVA als UVB stralen. UVB stralen zorgen ervoor dat je huid verbrandt en dus rood ziet. UVA stralen dringen dieper door in de huid en zijn verantwoordelijk voor vroegtijdige veroudering van de huid. UVA stralen dringen ook door bijvoorbeeld glas en wolken. Deze stralen doen dus ook hun werk als je bijvoorbeeld in de schaduw zit zonder dat je er verder iets van merkt.
Een goede bescherming is dus niet alleen nodig als je gaat zonnen, maar ook in je dagelijkse leven. Zo wordt er aangeraden om dagelijks een Sun Protection Factor (SPF) van minstens 15 te gebruiken. Een dagcrème met SPF is hiervoor ideaal. Je hydrateert je huid én je bent meteen beschermt tegen de zon. In de zomer en als je gaat zonnen, heb je natuurlijk wel een SPF 30 of 50 nodig. Heb je een (zeer) lichte huid die snel verbrand? Dan is een SPF 50 absoluut aangeraden.
2. Let op met een gevoelige huid
Heb je een gevoelige huid of voelt een bepaalde zonnebrandcrème niet fijn aan op je huid? Zoek dan verder tot je een product vindt dat beter geschikt is voor je. Zonnebrandcrèmes die geschikt zijn voor baby’s en kinderen zijn vaak heel goed voor de gevoelige huid. Ook gevoelige huidjes kiezen best voor een crème met factor 50.
3. Smeer je in voordat je in de zon gaat
Hoe kan je veilig zonnen? Vaak staat er op de verpakking vermeld dat je de zonnebrandcrème moet aanbrengen voordat je in de zon gaat, meestal een kwartier tot een halfuur op voorhand. Dit heeft natuurlijk een reden. Het is namelijk belangrijk dat het product de tijd heeft om voldoende in te trekken, alleen op die manier kan je straks veilig in de zon. Denk je dat je nog wel kan wachten tot op het strand om je in te smeren? Vergeet het maar! Zeker op warme zomerdagen kan je sneller verbranden dan je denkt.
4. Smeer je ook in als je al bruin bent
Gezond zonnen is belangrijk voor iedereen. Ook als je een donkere huid hebt of al mooi gebruind bent, heb je een goede bescherming nodig. Een gebruinde huid biedt wel enige bescherming, maar dat wil heus niet zeggen dat je niet meer kan verbranden. Ook als je reeds een bruin kleurtje hebt van de zonnebank of als je een zelfbruiner hebt gebruikt, ben je helemaal niet beschermd. De zonnebank bruint namelijk door UVA stralen. Tegen UVB stralen, die je huid kunnen verbranden, heb je geen bescherming opgebouwd.
5. Eén keer smeren is niet genoeg
We weten het, je hebt waarschijnlijk leukere dingen te doen dan je hele lichaam iedere keer weer in te smeren, maar toch is het heel belangrijk om veilig in de zon te gaan. Alleen door regelmatig te smeren, kan je ook veilig bruin worden. Om zeker te weten dat je goed beschermd bent, zou je je eigenlijk om de twee uur opnieuw moeten insmeren. En ja, ook als je in het water bent geweest. Een waterproof zonnebrand wil helaas niet zeggen dat je eindeloos in het water kan blijven en de hele tijd beschermd blijft. Opnieuw insmeren is de boodschap!
6. Draag beschermende kleding
Op heel warme dagen is het aangeraden om beschermende kleding te dragen. Kleding beschermt je beter tegen de zon dan welke SPF ook. Denk bijvoorbeeld aan een zonnehoed, shirt met lange mouwen en een zonnebril. Ook baby’s en kinderen kan je beter beschermende kleding aantrekken. Tegenwoordig bestaat er zelfs speciale UV-zwemkleding!
7. Veilig zonnen? Vermijd de middagpiek
Wil je gezond zonnen? Vermijd dan zoveel mogelijk de zon tijdens de piekuren van de straling, meestal is dat tussen 11 uur en 15 uur. Bij een hittegolf of op extreem warme dagen worden er soms andere uren opgegeven. Soms wordt er zelfs aangeraden om de hele dag uit de zon te blijven. En hé, ken je de schaduwregel al? Als je schaduw korter is dan jezelf, dan staat de zon pal boven je hoofd en kan je beter niet in de volle zon blijven zitten.
8. Deze plekken vergeten mensen vaak in te smeren
Tijdens het insmeren worden het gezicht, de armen en benen meestal rijkelijk ingesmeerd. Maar er worden ook heel wat plekken vergeten. Denk bijvoorbeeld aan je hoofdhuid en haarlijn, wenkbrauwen, oogleden, oren, lippen, nek, onder je bikini en dan vooral bij en onder de randjes, en je voeten. Wanneer deze plekken toch verbranden, dan kunnen deze erg pijnlijk zijn. Beter voorkomen dus!
9. Drink 1,5 à 2 liter water per dag
Door de warmte verlies je veel vocht en daarom is het belangrijk om veel water te drinken. Normaal moet je minstens 1,5 liter water per dag drinken. Op warme zomerdagen mag dat gerust een beetje meer zijn, zeker als je veel zweet. Drink regelmatig en zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij de hand hebt. Wacht niet tot dat je dorst hebt, want dan is het eigenlijk al te laat.
10. Gebruik geen zonnebrandcrème van vorig jaar
Een laatste maar niet onbelangrijke tip is: koop iedere zomer een nieuwe zonnebrandcrème en gebruik geen restjes van de voorbije jaren. De werking van zonnebrand, en dan vooral de bescherming tegen UVA stralen, neemt snel af naarmate ze ouder worden. Daarom is het verstandig om geen te grote flessen te kopen. Het is beter om kleinere flessen aan te schaffen die je regelmatig kan vervangen.
Vertel, bescherm jij je huid goed tegen de zon? Heb jij nog andere tips om veilig te zonnen? We zijn benieuwd naar je reactie!
Lees ook: 9 tips tegen een verbrande huid