Kinderkamer delen – Soms heb je nu eenmaal onvoldoende ruimte in huis om ieder kind een eigen slaapkamer te geven. Een kinderkamer in 2 delen is dan de enige optie. Het kan natuurlijk ook dat je kinderen zelf heel graag de kamer willen delen, bijvoorbeeld bij een tweeling. Wat de reden ook is: een kinderkamer voor twee brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Welke voor- en nadelen dat zijn, bespreken we hieronder!
Kinderkamer delen voordelen
1. Een band voor het leven
Als je kinderen op dezelfde slaapkamer slapen, creëert dit een hechte band. Naast dat je kinderen samen slapen, zullen ze ook samen lachen, plezier maken, praten en kibbelen. Je kinderen zullen echte speelmaatjes en vriendjes worden. Door ze bij elkaar te laten slapen, vormen ze dan ook de basis voor een levenslange vriendschap. Daar droomt toch iedere ouder van?
2. Belangrijke vaardigheden ontwikkelen
Een kinderkamer in 2 delen zorgt er ook voor dat je kinderen een aantal vaardigheden ontwikkelen. Zo leren ze onderhandelen, compromissen sluiten en conflicten of ruzies oplossen. Maar vooral hoe ze goed moeten communiceren met elkaar. Dit zijn belangrijke vaardigheden voor de rest van hun leven!
3. Kinderen zijn minder bang
Een kinderkamer delen broer en zus heeft ook als voordeel dat ze ’s nachts minder bang zijn. Kinderen kunnen namelijk wel eens bang zijn van spoken of monsters in hun slaapkamer. In plaats van dat jij iedere nacht onder het bed, in kasten en achter gordijnen moet kijken, kunnen ze elkaar geruststellen. Kinderen vinden het fijn om altijd iemand dichtbij te hebben. Zo zijn ze nooit alleen in het donker en vallen ze sneller in slaap. Want geef toe, wij vinden het toch ook heel prettig om naast een liefdevolle partner te slapen? Dat is bij kinderen niet anders!
4. Een gezellig avondritueel
Nog een voordeel van een kinderkamer voor twee is dat je de kinderen samen kunt klaarmaken voor bed en hen tegelijk een verhaaltje kunt voorlezen. Ze liggen immers elk in hun eigen bed waardoor je geen twee kamers hoeft af te gaan. Je kinderen zullen waarschijnlijk nog even gezellig babbelen met elkaar, maak je daar niet te druk in. De meeste kinderen gaan elkaar heus niet tot ’s ochtends wakker houden want ze hebben hun slaap hard nodig. Let er wel op dat de avond rustig eindigt, zonder teveel drukte en schermen. Hierdoor zullen je kinderen sneller in slaap dommelen.
5. Kinderkamer in 2 delen voor een eigen plekje
Als je kinderen behoefte hebben aan hun eigen plekje in de gedeelde kinderkamer, dan kan je makkelijk de kinderkamer in 2 delen met een kamerscherm of gordijn. Door de kamer hiermee in twee te delen, creëer je voor elk kind een eigen plekje. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een hoogslaper waaronder je kind lekker kan spelen en zijn eigen speelgoed kan opbergen.
Kinderkamer delen nadelen
1. Verschillende bedtijden
Een kinderkamer delen broer en zus kan lastig zijn als je kinderen verschillende bedtijden hebben. Vaak is het ene kind al aan het slapen terwijl het andere kind nog bezig is met het avondritueel. Het oudste kind moet dus altijd stilletjes omkleden en rustig naar bed gaan, zodat het jongste kind niet wakker wordt.
2. Beide kinderen vroeg wakker
Dit nadeel sluit een beetje aan bij het vorige. Een gedeelde kinderkamer betekent vaak ook dat beide kinderen even vroeg wakker zijn. Want als het ene kind wakker is, maakt die het andere kind ook wakker. Misschien heb je hier als ouder helemaal geen probleem mee, maar het is wel iets om even bij stil te staan.
3. Irriteren aan elkaars geluiden
Nog een nadeel van een kinderkamer delen, is dat je kinderen zich kunnen irriteren aan elkaars geluiden. Denk aan snurken, hoesten, sniffen en kuchen. Vooral als één van de twee kinderen ziek is, kan dit ’s nachts wel eens voor irritaties zorgen.
4. Kind durft nergens alleen te slapen
Doordat je kinderen een kinderkamer delen, kan het gebeuren dat ze niet meer alleen durven te slapen. Bijvoorbeeld als ze ergens gaan logeren. In het ergste geval kan het zelfs voorkomen dat ze niet meer alleen in de kamer durven te zijn. Dit hangt natuurlijk deels af van hoe je kinderen zijn. Het ene kind zal hier gevoeliger voor zijn dan het andere.
5. Ze zitten aan elkaars speelgoed
Een laatste nadeel van een kinderkamer delen broer en zus, is dat je kinderen aan elkaars spullen gaan zitten. Als het leeftijdsverschil tussen de kinderen niet zo groot is, maakt dat niet veel uit. Maar wanneer je bijvoorbeeld een 4-jarige bij een 8-jarige op de kamer legt, gaat de jongste sowieso met het speelgoed van de oudste spelen. Dit kan lastig zijn bij speelgoed dat nog niet bedoeld is voor een 4-jarige, zoals kleine spulletjes en LEGO.
Je leest het: er zijn zowel voor- en nadelen aan een gedeelde kinderkamer. Het is aan jou om de voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen. Kijk hierbij ook zeker naar het karakter van je kinderen. Als ouder kan je meestal wel inschatten of een kinderkamer delen een goed idee is!
Lees ook: De kinderkamer opruimen: 5 tips