Wil je besparen? Dan kan je natuurlijk proberen om de kosten van uitstapjes, boodschappen of de energiefactuur te drukken. Natuurlijk is het waterverbruik vaak niet de grootste boosdoener, toch kan je vrij eenvoudig water besparen. En dat is dan opnieuw goed voor je portemonnee. Hoe je dat doet? Lees daarvoor zeker deze vier tips!
# 1. Geef de voorkeur aan de douche
Dat de douche de voorkeur krijgt op een bad mag duidelijk zijn. Als je in bad gaat verbruik je ongeveer 120 tot 150 liter water per keer. Een gemiddelde douchebeurt kost zo’n 70 liter drinkwater.
Wil je af en toe echt wel eens genieten van je douche? Kies dan voor de gulden middenweg en ga voor een waterbesparende regendouche. Het klopt inderdaad dat we vooral een regendouche kopen om te genieten en niet om te besparen. Weet wel dat een waterbesparende regendouche tot wel 60% minder water verbruikt dan een klassieke regendouche. Je zal dan nog steeds 50 tot 100 liter water per keer verbruiken, maar als je daardoor het bad vaker links laat liggen, doe je alsnog een goede zaak.
# 2. Doe de waterkraan sneller dicht
Het loont de moeite om minder lang onder de douche te staan. Een gemiddelde douchebeurt duurt ongeveer 8,3 minuten en kost je zo’n 70 liter drinkwater. Dat is eigenlijk veel meer dan wat we echt nodig hebben om ons te wassen. Ga je een minuutje minder lang onder de douche staan? Dan kan je op jaarbasis zo’n 2.200 liter water per persoon besparen. Doe je tijdens het tandenpoetsen ook nog even de kraan dicht? Dan bespaar je nog eens 2 liter water per tandenpoetsbeurt.
# 3. Vervang lekkende kranen
Een lekkende kraan kan gek veel water verbruiken. Een lekkende kraan kan bijvoorbeeld tot 4 liter water per uur verliezen. Een druppelende kraan waarbij elke zes seconden een druppel valt? Dat kost je ongeveer 4 m³ water per jaar. En het wordt al helemaal gortig wanneer de toiletspoeling blijft lopen. Lekkende en druppelende kranen vervang je dus maar beter. Hierdoor kan je soms duizenden liters water per jaar besparen. En als je dan toch bezig bent, kies je natuurlijk voor een mengkraan die zowel energie- als waterbesparend is.
# 4. Besparen op het toilet
De spoelbak van oude toiletten is vaak veel groter dan nodig is. Vroeger stak het waterverbruik per slot van rekening niet zo nauw. Als je een nieuw toilet koopt, zal je spoelbak automatisch wat minder ruim zijn. Toch kan je ook zelf het waterverbruik van je toilet terugdringen. Het volstaat om een fles water te vullen en in je (lege) spoelbak te leggen. Zo kan er minder water in je spoelbak. Het is soms wel even zoeken naar het ideale volume. Gebruik je bijvoorbeeld een fles van 1,5 liter? Dan bespaar je per keer ook 1,5 liter. Met zes dagelijkse toiletbeurten is dat jaarlijks een klein zwembad aan uitgespaard water.