Heb je de lekkerste quiche recepten erbij gepakt en ben je klaar om je eigen quiche te maken? Dan komen deze praktische tips je gegarandeerd van pas!
1. Vergeet het paneermeel niet
Je weet natuurlijk al wel dat het slim is om gaatjes in de bodem te prikken om het deeg lekker luchtig te houden. Maar wist je ook dat het slim is om de bodem met een laagje paneermeel te bedekken? De vulling van de quiche laat vocht los: en het paneermeel vangt dit vocht op. Zo voorkom je dat de bodem van je quiche slap, nattig of zacht wordt en blijft het gerecht lekker knapperig.
2. Hartige taart deeg
Wist je dat er speciaal deeg is voor hartige taart? Dit deeg is minder vet dan het bladerdeeg dat normaliter voor een quiche gebruikt wordt. Daarnaast wordt het deeg voor hartige taarten minder snel nat en zompig – het heeft een meer broodachtige structuur wat ervoor zorgt dat alles lekker knapperig blijft. Je kunt het deeg in een kant en klaar mix kopen, of losse velletjes aanschaffen en zelf aan de slag gaan!
Extra tip: kun je geen hartige taart deeg vinden? Probeer dan eens deeg voor croissants. Dit deeg heeft vaak dezelfde eigenschappen!
3. Maak de ingrediënten even droog
Voordat je jouw ingrediënten in de quiche bodem legt, is het slim om ze even goed droog te maken. Laat het even uitlekken in een zeef en dep het daarna droog met wat keukenpapier. Hoe droger je ingrediënten erin gaan, hoe minder vocht er verloren gaat tijdens het bakproces!
4. Laat het wat lager staan
Gebruik je de boven- en onderwarmte stand van de oven? Zet de quiche dan wat lager dan dat je normaal zou doen. Op deze manier komt de warmte van de oven vooral tegen de bodem aan, en vergroot je de kans op een lekker knapperig deeg.
5. Gebruik genoeg eieren
Wat je ook doet om jouw quiche speciaal te maken: zorg dat je er altijd genoeg eieren in doet. Het zijn namelijk de eieren die ervoor zorgen dat de vulling stolt en lekker stevig wordt. Wil je het helemaal stevig en smaakvol hebben? Schep er dan nog wat geraspte kaas doorheen. Heerlijk!
6. Probeer wat te variëren
Je kunt naast de vulling ook de standaard ingrediënten voor de quiche wat afwisselen. Gebruik in plaats van room bijvoorbeeld eens bechamel, of een lekkere zachte kaas met wat melk. Ieder ingrediënt zorgt weer voor een andere basis en een variatie aan smaken!