Wanneer je als hobby-kok op zoek gaat naar een nieuwe set pannen duizelt het je al snel van de mogelijkheden. Dat een koekenpan niet hetzelfde is als een wok weet je waarschijnlijk wel. Maar of je nou voor een aluminium braadpan moet gaan of beter een koperen exemplaar in huis haalt? In dit artikel hopen we je wat meer inzicht te geven in de verschillende soorten potten en pannen.
Aluminium pannen
Licht en toch goedkoop. Wanneer je in de winkel een aluminium kookpan optilt en een blik werpt op het prijskaartje lijkt de keuze al snel gemaakt. Zeker wanneer je weet dat aluminium ook nog een materiaal is dat relatief snel opwarmt, en dat de warmte van het fornuis ook nog eens vrij gelijkmatig vanuit de bodem naar de wanden wordt verdeeld. Toch kleven er ook nadelen aan pannen van aluminium. Zo is een aluminium pan relatief lastig schoon te maken, aangezien hij vrij eenvoudig beschadigt. Ook kunnen microscopisch kleine aluminiumdeeltjes worden overgedragen aan bepaald voedsel dat je kookt in een aluminium pan. Met name bij sauzen en soepen loop je dit risico.
Roestvast staal / RVS
Misschien heb je liever een pan van roestvast staal? Net als aluminium is roestvast staal of RVS vrij goedkoop. In tegenstelling tot aluminium echter laat RVS zich gemakkelijk schoonmaken, en is het uiterst geschikt voor het koken van saus of soep. Toch heeft ook roestvast staal een nadeeltje. Dit materiaal bestaat namelijk uit een mengsel van chroom en nikkel, wat beiden metalen zijn waar sommige mensen intolerant voor zijn.
IJzeren pannen
Tot nu toe hebben we het vooral gehad over pannen met een goede warmtegeleiding. Een ijzeren pan geleid de warmte van het fornuis doorgaans een stuk minder goed. Dit klinkt misschien alsof we beginnen met een nadeel, maar voor bepaalde doeleinden kan het juist heel nuttig zijn als de warmte zich op een bepaald punt focust. Voor het bakken en braden van vlees gebruiken koks bijvoorbeeld vaak een ijzeren pan. Maar ook pannenkoekenbakkers zweren bij hun koekenpan van ijzer. Wat wel een nadeel is van ijzer is het risico op roest, waardoor een ijzeren pan gelijk na het afwassen goed afgedroogd moet worden.
Koperen pannen
De koperen ketel klinkt misschien als iets uit een sprookjesboek. Maar koperen pannen zijn nog altijd populair onder keukenprinsen en -prinsessen. Van alle metalen geleid koper warmte misschien wel het beste, waardoor koper vaak de beste keuze is voor een kwalitatief goede sauspan. Ook is koper relatief slijtvast en laat het materiaal zich eenvoudig reinigen; een beetje citroensap doet vaak al wonderen. Nadelen zijn er echter ook. Zo is een koperen pan vrij zwaar en is zo’n pan vaak ook wat aan de prijzige kant.
Aardewerk of porselein
Met al die stalen pannen zou je haast vergeten dat er ook nog pannen van ander materiaal op de markt zijn. Neem bijvoorbeeld een pan van aardewerk. Deze pannen nemen warmte langzaam op, en geven deze gelijkmatig af aan het voedsel. Dit maakt aardewerken potten en pannen perfect voor het stoven van vlees of groente. Een pan van aardewerk is echter wel vrij kwetsbaar en grote, plotselinge temperatuursverschillen moet je het best voorkomen.