Wie wil er nu niet elke dag toegang hebben tot verse kruiden uit eigen tuin? Met basilicum maak je je eigen pesto, met oregano maak je heerlijke bolognese saus en rozemarijn is perfect bij een stukje vlees. Kruiden zijn natuurlijk ook te gebruiken als thee. Verser dan dat bestaat niet.
De beslissing om een kruidenbak te nemen is zo gemaakt, maar hoe doe je dat? Met de volgende 5 tips wordt dit vanaf het eerste moment een succes.
1. Kies voor een mooie kruidenbak
Het is de bedoeling dat jij de beste kruidenbak uitkiest voor jouw situatie. Wil je ze buiten of binnen groeien? Pak je het groots aan, of juist klein? Wil je een kruidenbak in de stijl van je tuin en hoeveel ruimte heb je op je vensterbank, balkon of in de tuin? Er is voor elke situatie een goede kruidenbak en dit is de basis voor alles wat je doet.
2. Zaai op het juiste moment
Net als groenten op een bepaald moment gezaaid moeten worden, is dat met kruiden ook zo. Het is belangrijk dat je dit goed doet, want anders zullen je kruiden niet goed groeien. Zaai ze te vroeg en de zaadjes ontkiemen niet. Zaai ze te laat en de kruiden zijn niet volgroeid voordat het winter wordt. Lees de instructies dus goed door, want daarop staat precies wanneer je de zaadjes mag planten. Soms moet je dan heel lang geduld hebben, maar het is het waard.
3. Denk na over eenjarige of meerjarige kruiden en waar je ze wilt planten
Er zijn kruiden die eenjarig zijn en die dus de winter meestal niet overleven. Dille is hier een voorbeeld van, maar ook koriander, basilicum en tuinkers. Deze moet je elk jaar opnieuw zaaien, dus het is een goed idee om ze bij elkaar te zetten.
Er zijn ook meerjarige kruiden die na de winter opnieuw opkomen. Voorbeelden daarvan zijn oregano, tijm en rozemarijn. De plek waar je deze zaait is dus hun langdurige standplaats. Denk na over waar je ze wilt hebben en zet alle meerjarige kruiden bij elkaar. Ze hebben vaak soortgelijke omstandigheden nodig en moeten alleen worden gesnoeid.
4. Zorg voor een perfecte start
Je plantjes zullen het veel beter doen als ze een goede start krijgen. Dat betekent een goede potgrond en een mooie kweekbak voor als je gaat zaaien. Met een kweekbak kan je de zaadjes eerder in het jaar laten ontkiemen. Zijn de plantjes groot genoeg, dan plant je ze uit naar de pot of de plek waar je ze wilt hebben. Meer informatie over deze producten en over het groeien van kruiden vind je op Maarnatuurlijk.be.
5. Een goede verzorging
Als laatste hebben je planten een goede verzorging nodig. En kruiden zijn dan erg onderhoudsarm. Geef ze voldoende licht en voldoende water, en ze groeien als kool. Pluk ervan als je de verse kruiden nodig hebt. De rest vries je in of je maakt er heerlijke kruidenboter van.