Als je voor een grote groep mensen moet koken, is het niet altijd mogelijk om alles à la minute klaar te maken. Dan moet je soms al eens wat op voorhand doen en dien je je bereidingen warm te houden. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kan doen. Daarnaast kan je natuurlijk het een en ander (opnieuw) opwarmen in de microgolfoven. Dat is niet altijd een goed idee.
Eten opwarmen in de microgolfoven
Vroeger had men een beetje schrik van de microgolfoven, maar het is echt niet gevaarlijk om eten op te warmen in de magnetron. De gebruikte microgolven zijn namelijk ongevaarlijk en al helemaal niet radioactief. Dat is aangetoond door verschillende onderzoeken. De microgolfoven kan zelfs net een gezond alternatief zijn, omdat je mager kan koken. Je hebt namelijk geen extra olie of vet nodig. Ook de hoeveelheid zout kan je beperken, want het zout blijft gewoon in het gerecht zitten en trekt niet in het kookvocht. En bij het opwarmen van groentjes blijven de vitamines beter behouden dan bij het koken in water.
Er zijn wel nadelen verbonden aan het koken met de microgolfoven. Zo krijg je geen knapperig korstje en kunnen de gerechten een beetje flauw smaken. Daarom raadt men een microgolfoven over het algemeen aan als een hulpmiddel om eten te ontdooien of opnieuw op te warmen. Om te koken, is bijvoorbeeld een oven beter geschikt.
Eten op temperatuur houden in de oven
Een microgolfoven werkt door middel van golven die worden geabsorbeerd door de vetten, de suikers en het vocht in het eten. Dit wordt omgezet in atomaire beweging en warmteontwikkeling. Bij een oven wordt de ruimte inwendig opgewarmd. Doordat de lucht in de oven heel heet is, krijgt je gerecht een lekker korstje. Een nadeel van de oven is dat je vaak wat extra boter of olie moet toevoegen, waardoor het allemaal wat vetter en minder gezond wordt.
Een oven is in ieder geval een heel goede manier om het eten op temperatuur te houden. Je plaatst dan gewoon de schaal in de voorverwarmde oven en houdt het vervolgens op zestig graden. Je kan de maaltijd ongeveer twee uur op temperatuur houden zonder al te veel smaakverlies.
Au bain-marie eten op temperatuur houden
In een ideaal geval warm je gerechten au bain-marie op. Daarbij verwarm je de gerechten door het in een kommetje boven een bak met warm water te doen. Het is vooral bekend van het smelten van chocolade. Een voordeel is dat de gerechten heel gelijkmatig opwarmen en dat ze niet kunnen verbranden. Er komen dus geen schadelijke stoffen vrij. Bovendien blijft de smaak goed behouden en gaan ook de vitamines niet verloren.
Je kan dit eenvoudig zelf doen door een steelpannetje met een klein laagje water te combineren met een kom die je in het pannetje zet. Het is belangrijk dat de kom het water niet raakt. De stoom moet namelijk voor de verwarming zorgen, niet het water zelf. Er bestaan ook kant-en-klare bain-maries die je kan gebruiken. Deze werken op elektriciteit of op gas. Een au bain-marie is onder andere geschikt voor wie eten voor grote groepen warm wil houden. Het is aan te raden om te kiezen voor een model waarbij de temperatuur zelf in te stellen is en dat gemakkelijk is om schoon te maken.
Alternatieven om het eten warm te houden
Je kan het eten ook op temperatuur houden met behulp van een schotelwarmer. Dergelijke schotelwarmers met theelichtjes worden vaak gebruikt bij een buffet. Je plaatst de schaal met de warme maaltijd op de warmhoudplaat en klaar. Door te werken met verwarmde borden blijft alles ook wat langer warm en door bereidingen af te dekken voordat je ze serveert voorkom je eveneens dat er warmte verloren gaat.