Houtkachels, gashaarden en open haarden die op hout of elektriciteit werken zijn de afgelopen decennia in Nederland enorm populair geworden. Hét grote voordeel van haarden en houtkachels is dat je hiermee een hoop sfeer in huis haalt. Het huis op temperatuur krijgen is met een haard of kachel snel geregeld. En daarbij is het prettig dat duurzaam en milieubewust stoken goed mogelijk is. Maar hoe stook je op een duurzame manier? In dit artikel zetten we de beste tips voor je op een rijtje, zodat je voortaan nog duurzamer en milieubewuster je woning, winkel of kantoorpand kunt verwarmen!
Wat houdt duurzaam stoken eigenlijk in?
Voordat we handige tips geven om duurzaam te stoken met je open haard of houtkachel, is het nodig om vast te stellen wat duurzaam stoken precies inhoudt. Stoken met hout is relatief duurzaam, omdat hout minder CO2 uitstoot dan traditionele brandstoffen als gas of benzine. Hout is ook duurzaam, omdat dit materiaal snel aangroeit en niet, zoals olie of gas, geleidelijk opraakt. Dit betekent echter niet dat het verbranden van hout geen vervuiling oplevert. Ook hierbij komt er CO2 vrij.
Er zijn drie zaken om op te letten bij het zo duurzaam mogelijk stoken met hout. In de eerste plaats dient de rookontwikkeling geminimaliseerd te worden. In rook zitten namelijk roetdeeltjes, die schadelijk zijn voor de omgeving en bij het inademen. Een tweede aandachtspunt is om het hout zo volledig mogelijk te laten verbranden. Hierdoor gaat geen onnodig hout verloren en wordt ook de afgifte van koolzuurgas beperkt. Ten slotte kan er duurzamer gestookt worden door het hout zo efficiënt mogelijk te verbranden, met als ideale uitgangspunt: weinig hout gebruiken voor een optimale verwarming. Maar hoe kun je dit realiseren? We geven je hieronder de beste tips van dit moment, dus lees snel verder!
Een goede trek van de rook is cruciaal
Garandeer dat de trek in je haard goed en efficiënt is. Cruciaal hiervoor is om de rookafvoer of schoorsteen minstens twee keer per jaar te reinigen. Verder is het aan te raden om de Zwitserse methode te gebruiken, waarbij het aanmaakhout niet onderop ligt, maar de verbranding van boven naar beneden gaat. Plaats drie kleine houtblokken op de bodem of op het rooster, met enige tussenruimte. Leg hierop kruislings drie laagjes aanmaakhout en plaats drie aanmaakblokjes op de één na onderste laag van het aanmaakhout en steek deze aan. Ten slotte kun je ook onder in de haard een kleine verhoging plaatsen, om het hout op te leggen. Hierdoor kan er zuurstof van onderaf bij het vuur komen en stook je efficiënter.
Er moet genoeg zuurstof zijn voor een optimale verbranding
Als je thuis niet goed ventileert, brandt haardvuur minder goed. Ventileer dus even je woning via een rooster of door een tijdje deuren en ramen open te zetten, voordat je gaat stoken. En zet de afzuigkap in de keuken uit om onderdruk te voorkomen.
De kwaliteit van het hout is van groot belang
Goed brandhout kopen is van groot belang. Kenmerken van kwalitatief goed hout zijn houtblokken die minstens twee jaar gedroogd zijn en houtsoorten die langzaam branden, zoals eiken, beuken of berkenhout. Maak ook gebruik van goede aanmaakblokjes en aanmaakhout.
Help je haard een handje bij de verbranding
Je kunt op verschillende manieren je haard helpen om de verbranding te optimaliseren. Zorg dat het vuur telkens goed blijft branden, wat je kunt aflezen aan geelkleurige vlammen. Zijn de vlammen oranje van kleur, dan verloopt het verbrandingsproces niet optimaal. Door een haardtang en haardpook te gebruiken, kun je het vuur regelmatig aanporren. Ook een blaasbalg is belangrijk om extra zuurstof toe te dienen. Vul verder het hout regelmatig en tijdig aan, zodat de vlammen geelkleurig blijven en het hout goed kan verbranden.